Nakon Devete debate Demokratske partije održane u Las Vegasu i u atmosferi još jedne, ali sada znatno ubedljivije, pobede Bernija Sandersa (Bernie Sanders) na kokusu u Nevadi, očekuje nas deseta po redu debata među demokratskim kandidatima. Iako bi se očekivalo da, kako unutarstranački izbori sve više odmiču, broj učesnika debate bude sve manji, ovoga puta to neće biti slučaj. Za razliku od prethodne debata u Nevadi na kojoj je učešće obezbedilo šestoro učesnika, u Južnoj Karolini će ih biti sedmoro.

Novo-staro lice koje se vraća na pozornicu biće multimilijarder Tom Stajer (Tom Steyer). Iako je bio redovan učesnik prethodnih pet debata, nije uspeo da zadovolji kriterijume kako bi zaradio mesto na devetoj. Naime, da bi kakndidati učestvovali na prethodnoj debati u Las Vegasu bilo je potrebno da ispunie jedan od tri sledeća uslova: da imaju najmanje 10% podrške na makar četiri istraživanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou; da imaju minimum 12% podrške na makar dve ankete sprovede u Nevadi ili Južnoj Karolini; da su na kokusu u Ajovi ili na izborima u Nju Hempširu osvojili makar jednog delegata.

Kao što se može primetiti, u Nevadi nije postojao kriterijum koji smo susretali ranije, a to je da određeni broj građani svojim donacijama podrži vašu kampanju. To je Majklu Blumbergu (Michael Bloomberg) otvorilo jedno od najvažnijih vrata na putu ka nominaciji, na koja je on, ruku na srce, prilično sramežljivo ušao. Ovakvim propozicijama može da bude zadovoljna i Ejmi Klobučar (Amy Clobuchar). Senatorka iz Minesote je osvojila 6 delegata na izborima u Nju Hempširu, što ju je automatski kvalifikovalo za devetu (i desetu) debatu, uprkos tome što se na istraživanjima javnog mnjenja loše kotira.

Uslovi za učešće u debati u Južnoj Karolini se gotovo i ne razlikuju. Ono što je drugačije, to je da ćemo ponovo u očekivano žustrom okršaju demokrata, gledati Toma Stajera. Na dva istraživanja javnog mnjenja u Južnoj Karolini, priznatih od strane Demokratskog nacionalnog komiteta, Stajer uživa podršku od 15%, odnosno 18% ispitanih. Prema tome, jedini kandidat demokrata koji nije uspeo da kvalifikuje za ovu debata, jeste Talsi Gabard (Tulsi Gabbard).

Bez obzira na njeno odsustvo i moguće skoro odustajanje od nominacije, sedmoro kandidata u debati u ovoj fazi izborne trke, nije nešto što smo viđali u prethodnim izbornim ciklusima. Primera radi, u ovo vreme 2008. godine, demokratska debata se odvijala samo između Baraka Obame i Hilari Klinton. Takođe, 6. marta 2016. godine na demokratskoj debati u Mičigenu učestvovali su samo Klintonova i Sanders. Ako imamo u vidu to, da će Stajer gotovo sigurno osvojiti makar jednog delegata u Južnoj Karolini, kao i da ne treba sumnjati u to da će Blumberg imati pregršt delegata nakon ,,Super utorka“, čak sedmoro kandidata će automatski ispunjavati kriterijume za učešće u jedanaestoj debati. Čini se previše za ovu fazu izbora.

Ukoliko Demokratska partija namerava uskoro da iznedri jednog kandidata koji će se afirmisati kao budući izazivač Donalda Trampa, ili ostali kandidati moraju početi da odustaju od trke ili njen nacionalni komitet mora pooštriti uslove učešća. U protivnom, glavni kandidati će bespotrebno trošiti energiju u debati sa onima koji realno nemaju nikakve šanse za nominaciju. Ne treba zaboraviti da je biračko telo demokrata je već ozbiljno rascepkano, a sve ovo će dodatno iscrpeti birače i potencijalno ih odvesti u apatiju i nezainteresovanost. To je poslednje što treba Demokratskoj partiji ukoliko misli da pobedi Donalda Trampa.