Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa velikom većinom usvojiti predlog zakona u četvrtak. Demokrate u Senatu su u sredu minirale republikanski plan za reformu policije, blokirajući ključni proceduralni glas usred žestokog sukoba između dve partije.

Glasanje 55 prema 45 usledilo je nedelju dana nakon što su republikanci objavili predlog izmene zakona koji je predvodio republikanski senator iz Južne Karoline, Tim Skot (Tim Scott), jedini afroamerički senator Republikanske partije. Demokrate u Senatu, koji imaju sopstveni predlog za suzbijanje nedoličnog ponašanja policije, tvrde da nacrt zakona nije otišao dovoljno daleko u nameri da reši problem. Senator Džo Mančin (Joe Manchin) iz Zapadne Virdžinije, Dag Džons (Doug Jones) iz Alabame i Angus King iz Mejna su glasali kao i svi republikanci ali je to bilo i dalje manje od 60 glasova, koliko je bilo potrebno da prođe zakon dalje.

Senat se još jednom našao u ćorsokaku, a obe strane optužuju drugu za neuspeh u pregovorima zbog loše vere, čak i dok se zemlja uključuje u obračun zbog policijske brutalnosti nakon ubistva Džordža Flojda od strane policije Mineapolisa. Ipak, stariji poslanici oklevali su da priznaju da je rasprava potpuno gotova.

Pre glasanja, Mičel Mekonel (Mithcell McConnell) je branio Skotov predlog i optužio demokrate da daju ultimatum u poslednjem minutu pretvarajući ovaj rutinski korak u partijski zastoj. Republikanci u Senatu tvrdili su da je glasanje u sredu način za započinjanje rasprave o reformi policije i da će taj proces omogućiti razmatranje amandmana. Demokrate su rekle da nema smisla da glasaju za podnošenje predloga zakona za koji smatraju da je fatalno pogrešan i da neće imati 60 glasova potrebnih za usvajanje u Senatu.

Umesto toga, demokrate su pozvale republikance da se vrate za pregovarački sto i smisle dvostranačko rešenje o kome bi Senat mogao glasati. Manjina u Senatu je posebno frustrirana što su čelnici Republikanske partije stavili predlog zakona na glasanje pre nego što su održali bilo kakve pregovore o izradi plana ili razmatranju u odboru.

Predlog zakona republikanaca zahteva dodatnu transparentnost o upotrebi sile, kodifikaciju izveštaja o pretresima bez naloga, pružanje podsticaja za zabrane zahvata gušenja i da se linč progalsi za savezno krivično delo.

Demokratski predlog, koji su u Senatu predvodili Buker i Haris, zabranio bi zahvate gušenja i pretrese bez naloga u federalnim slučajevima trgovine narkotika. To bi takođe ograničilo kvalifikovani imunitet za policijske službenike i tako olakšalo tužbu protiv same policije – nešto što demokrate tvrde da je ključno za držanje policajaca odgovornim za nedolično ponašanje, ali što većina republikanaca neće uzeti u obzir. Predstavnički dom bi u četvrtak trebao usvojiti važan predlog demokrata za reformu policije. Republikanci u Senatu optužuju demokrate da žele da vode kampanju o tom pitanju i kažu da, ako žele da poboljšaju predlog zakona, to mogu učiniti putem amandmana.

Ostaje nam da vidimo da li će dve partije uspeti da pronađu kompromis oko najznačajnijeg pitanja ove predizborne kampanje koje je produbilo postojeće rascepe između demokrata i republikanaca.


Ivan Životić