U okviru kampanje za reizbor Donalda Trampa objavljen je novi video na španskom jeziku, ovoga puta usmeren na demokrate koje su stale uz Bajdena u slučaju optužbi Tare Rid za seksualno uznemiravanje.

Promotivni video, koji je na društvenim mrežama podelio ”Tim Tramp”, prikazuje nekoliko istaknutih članova Demokratske partije kako pružaju podršku ženama koje su prijavile seksualno uznemiravanje, a koji su u prethodnim nedeljama javno stali uz Džozefa Bajdena u trci za demokratsku nominaciju.

Video je osmišljen kao razgovor u kome učestvuje Bajden, nazvan ”Zbunjeni”, a počinje isečkom iz videa u kome je Hilari Klinton, ”Korumpirana”, pružila javnu podršku njegovoj kampanji. Zatim se prikazuju izjave iz 2015. godine u kojima Klintonova govori ”žene imaju pravo da im se veruje” i ”mi smo uz vas”.

U videu se takođe pojavljuju i Kirsten Džilibrand, Kori Buker i Kamala Haris, Bajdenovi bivši rivali u trci za predsedničku nominaciju. ”Da li poštujemo žene? Da li im verujemo?”, pitala je Kirsten Džilibrand, dok Kori Buker uzvikuje ”Mi verujemo ženama!”. Kamala Haris, po nekim procenama najozbiljnija kandidatkinja na Bajdenovoj listi za potrpredsednika u videu govori ”Ona je progovorila, iako je znala da će pokušati da je ućutkaju. I ima hrabrosti da istupi? Ona od toga nema nikakve koristi”.

”Objavili smo ovaj video zato što se Hispanoamerikancima, kao i svim Amerikancima, smučilo i umorni su od licemerja demokrata i činjenice da komercijalni mediji gledaju Džou Bajdenu kroz prste”, rekao je za FoxNews zamenik direktora za komunikacije u Trampovoj kampanji, Ali Pardo. On je dodao da je postalo jasno da postoje dupli standardi, kao i da svi novinari koji Bajdena ne suočavaju sa optužbama razvijaju te duple standarde.

Bivši potpredsednik je u više navrata demantovao navedene optužbe, izjavivši da u njima postoje određene ”nedoslednosti”. Tara Rid je poslednji put o ovome govorila sa Megan Keli, u intervjuu objavljenom u četvrtak, u kome je izjavila da smatra da bi Bajden trebalo da se povuče iz trke za predsednika.

Optužbe su rezultovale polarizacijom birača, što je pokazalo i istraživanje Monmouth Univerziteta, prema kome 37% birača smatra da su tvrdnje Tare Rid ”verovatno istinite”, 32% da ”verovatno nisu istinite”, dok 31% birača nema stav. Partijske podele izražene su i u ovom istraživanju, međutim, ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste da 43% nezavisnih glasača smatra da su optužbe ”verovatno istinite”, naspram 22% koji smatraju da ”verovatno nisu istinite”. Isto istraživanje pokazalo je da je Bajden uprkos ovoj aferi u prednosti u odnosu na Trampa, i to sa 50% prema 41% podrške. Međutim, istraživanje je istovremeno u prvi plan istaklo da bi Bajdenova kampanja morala da uloži još puno napora kako bi pridobila za sada neopredeljene birače.


Ivana Milićević