Nakon što je u aprilu doneo odluku o odlaganju Nacionalne konvencije za avgust, Demokratski nacionalni komitet otkrio je detalje o održavanju ovogodišnje Demokratske nacionalne konvencije.

Nacionalna konvencija svakako predstavlja najveći partijski skup i održava se nakon okončanja primarnih izbora i kokusa u Demokratskoj i Republikanskoj partiji, najčešće u julu ili avgustu. Iako se mesta i datumi konvencija unapred pažljivo biraju, ove godine su ti planovi ,,pali u vodu“ zbog pandemije virusa korona, te su organizatori morali da se prilagode novonastalim okolnostima.

Kako je prvobitno planirano, Demokratska nacionalna konvencija trebalo je da se održi u Milvokiju, u državi Viskonsin, od 17-20. avgusta. Međutim, zbog pandemije će se sve uglavnom održavati online. ,,Ova konvencija će izgledati drugačije od ijedne do sad“, rekao je izvršni direktor konvencije, dodajući da će na ovaj način konvencija stići do većeg broja ljudi, kao i da će ,,lansirati Džoa Bajdena do pobede u novembru.“

Demokratska konvencija održavaće se četiri večeri od 9 do 11 časova EST. Ovom prilikom, Džo Bajden će, od pretpostavljenog kandidata Demokratske partije, postati zvanični i tim povodom održati govor, ali iz Delavera, kao i pretpostavljena kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris. ,,Od samog početka pandemije, na prvo mesto smo stavljali zdravlje i bezbednost građana Amerike. Pratili smo nauku, slušali lekare i nastavili da prilagođavamo svoje planove kako bismo zaštitili živote. To je stabilno i odgovorno liderstvo kakvo Amerika zaslužuje“, rekao je predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta Tom Perez.

Svako veče će imati određenu temu, pa je tako ponedeljak ,,rezervisan“ za ,,We the People“, u utorak će tema biti ,,Leadership Matters“, u sredu ,,A More Perfect Union“, a za kraj ,,America’s Promise“. Demokratski nacionalni komitet postavio je i agendu.

Osim političara, svoj nastup će imati i brojni muzičari.

Nakon ovog događaja, na kom će Bajden biti proglašen za zvaničnog demokratskog kandidata za predsednika, očekuje nas Republikanska konvencija, a nakon toga slede zanimljive sedmice odlučujuće za predsedničku trku.


Ivana Janković