Do američkih predsedničkih izbora ostalo je nešto više od mesec dana. Ulazimo u period agresivnih kampanja oba kandidata koji raznim sredstvima pokušavaju sebe da predstave kao bolji i sigurniji izbor. U ovom periodu osim profesionalnog, kampanja se vodi i na nivou privatnih života kandidata, tako da svaki postupak, bilo iz sadašnjosti ili davne prošlosti, šalje sliku o kandidatu u javnost. Naravno, slika može biti pozitivna ili negativna. Jedna od takvih jeste vest koju je u nedelju objavio Njujork tajms, a tiče se Trampovog neplaćanja poreza.

Pre nego što je postao predsednik, Tramp je bio poznat kao biznismen koji je za sebe tvrdio da je „težak nekoliko milijardi dolara“. Međutim, da li je to istina i šta kažu finansijski izveštaji? Njujork tajms piše da su pregledani papiri o uplati poreza kompanija koje su u Trampovom vlasništvu od devedesetih godina, ali i njegove lične prijave poreza od kako je postao predsednik 2016. godine. Novinari su došli do podatka da Tramp nije plaćao porez u periodu od 10 godina u proteklih 15 godina poslovanja svojih kompanija, a kao razlog navodio je činjenicu da su njegove kompanije poslovale sa gubitkom. Treba reći da time nije učinio ništa ilegalno, već da takvu poresku politiku omogućavaju američki zakoni, neki usvojeni u vreme administracije Baraka Obame. Dodatno, prema pisanju Njujork tajmsa, Tramp je tokom prve dve godine mandata za 2016. i 2017. godinu platio samo 750 dolara poreza na dohodak. U prijavi za 2018. godinu Tramp je izjavio da je zaradio 434 miliona dolara. Ipak, novinari osporavaju i ovaj podatak poreskim prijavama koje pokazuju da je Tramp zapravo u minusu od oko četrdesetak miliona dolara.

Tramp jenegirao ove činjenice, a izveštaj nazvao lažnim vestima. Iza njega je stala i njegova organizacija koja takođe negira navode u izveštaju. „Zapravo sam platio porez. I videćete to čim mi stigne povraćaj – prijava je pod revizijom, već dugo je pod revizijom“, ovim rečima se Tramp odbranio pred novinarima nakon što je ovaj članak objavljen u novinama. „Poreska uprava se prema meni ne odnosi dobro, ponašaju se prema meni veoma loše“, dodao je Tramp.

Može se konstatovati da je za „neke“ ovaj izveštaj isplivao baš u pravo vreme, i to u sred kampanje, samo nekoliko dana pre prve predsedničke debate Trampa i Bajdena. Demokratski tabor predvođen Bajdenom će sigurno ovo iskoristiti kao deo negativne kampanje tokom narednog perioda, a pretpostavlja se da će se slučaj sa neplaćenjem poreza pomenuti barem jednom tokom debate.


Pavle Janošević