Situacija u Americi prilično je alarmantna. Virus korona odneo je više od 100.000 života, dok se očekuje da stopa nezaposlenosti za maj mesec bude blizu 20%. Pored svega toga, smrt Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) prošle nedelje izazvalo je lavinu protesta širom države. Čini se da se aktuelni predsednik Donald Tramp (Donald Trump) suočava sa najvećim izazovima u svom dosadašnjem mandatu u najgorem mogućem trenutku po njega.

Kritike na račun predsednika pristižu sa svih strane, ovaj put od članova Republikanske partije, kojoj i sam Tramp pripada. Linkoln Prodžekt (Lincoln Project) je američki komitet za političku akciju (Political Action Committee – PAC) osnovan 2019. godine koji sačinjavaju ugledni članovi Republiknaske partije, kao što su Džon Viver (John Weaver), Rik Vilson (Rick Wilson), Rid Galen (Reed Galen), Džordž Konvej (George Conway) i mnogi drugi. Njihov glavni cilj je da spreče reizbor Donalda Trampa na mesto predsednika, tako da su javno podržali kandidaturu Džozefa Bajdena (Joseph Biden) jer je vredno „odabrati demokratu koji poštuje Ustav pre nego republikanca koji to ne čini.“

Početkom meseca maja Linkoln Prodžekt je plasirao reklamu pod nazivom „Tuga u Americi“ („Mourning in America“) u kojoj se kritikuje način na koji se Tramp bori protiv pandemije virusa korona i ukazuje se na broj mrtvih i visoku stopu nezaposlenosti. Predsednik je odgovorio na kritike nazvavši članove ovog komiteta „grupom velikih luzera“. Međutim, to njih nije sprečilo da u nedelju uveče objave novu političku reklamu koja kritikuje Trampa, ovaj put pod nazivom „Zastava izdaje“ („Flag of Treason“). U svetlu rasnih nemira koji potresaju SAD, Linkoln Prodžekt skreće pažnju na podršku koju aktuelni predsednik dobija od strane „belih nacionalističkih grupacija“, kao i na to da se zastava Konfederativnih Američkih Država, koju mnogi povezuju sa ropstvom i rasnom segregacijom, često može videti na političkim skupovima Donalda Trampa. Članovi komiteta planiraju da ovu reklamu puste u saveznim državama koje mogu biti od krucijalne važnosti za ishod novembarskih predsedničkih izbora (tzv. battleground states) kao što su Florida, Viskonsin i Mičigen. Pored predsednika na „udaru“ Linkoln Prodžekta našao se i Mič Mekonel (Mitch McConnell), senator iz Kentakija i vođa republikanske većine u Senatu, koji se optužuje za bogaćenje na uštrb Kentakija, koji se nalazi na dnu u SAD-u kada su u pitanju obrazovanje, zaposlenje i zdravstvena zaštita.

Jasno je da je trenutna situacija u SAD-u najlošija u prethodnih nekoliko godina i to svakako ne ide na ruku Donaldu Trampu, međutim, do izbora je ostalo više od 4 meseca što ostavlja dovoljno prostora za nove političke potrese koji mogu uticati na ishod izbora koji su zakazani za 3. novembar.


Vuk Mišković