Iako je već mesecima unazad prikupio dovoljno delegata za pobedu na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji sada je i zvanično: Demokrate su izabrale Džozefa Bajdena za svog predsedničkog kandidata na predstojećim izborima u novembru. Ovom nominacijom su konačno ostvarene Bajdenove ambicije koje su odlikovale njegovu političku karijeru još od 1988. godine. Tada je prvi put pokušao da osvoji nominaciju svoje partije i stekne priliku da učestvuje u borbi za najmoćniju političku funkciju u zemlji. Drugi put je Bajden posegnuo za mestom američkog predsednika 2008. godine, kada je ostao u senci nadmetanja između Baraka Obame i Hilari Klinton.

Njegov tadašnji neuspeh je bio donekle kompenzovan dobijanjem druge najmoćnije političke pozicije u zemlji. Reč je o mestu potpredsednika u Obaminoj administraciji. Konačno, Bajden je razmišljao da uđe u trku za demokratsku nominaciju uoči predsedničkih izbora održanih 2016. godine. Međutim, ono što ga je navelo da se predomisli jesu bili smrt njegovog sina i želja nekih prominentnih demokrata, pre svega Obame, da vide Hilari Klinton kao predsedničkog kandidata Demokratske partije.

Usled trenutne pandemije virusa korona, demokrate su bili sprečene da održe konvenciju u Milvokiju (Milwaukee), gradu koji je prvobitno bio određen kao mesto održavanja ovogodišnje Demokratske nacionalne konvencije. Partijski delegati, aktivisti i istaknute partijske ličnosti su glasali i obraćali se američkim biračima digitalnim putem iz svih 50 saveznih država, američkih teritorija i Distrikta Kolumbija.

Kao i prve večeri, obratio se impozantan broj govornika. Potencijalno veliki politički značaj bi mogla imati obraćanja dva republikanca: Kolina Pauela (Colin Powell), penzionisanog generala i bivšeg državnog sekretara u administraciji Buša Mlađeg, i Sindi Mekejn (Cindy McCain), udovice senatora Džona Mekejna (John McCain), koji je preminuo 2018. godine od tumora na mozgu. Mekejn je bio predsednički kandidat Republikanske partije 2008. godine, kada je pretrpeo poraz od Baraka Obame. Kraj njegove političke karijere je bio obeležen velikim protivljenjem Donaldu Trampu, uprkos pripadnosti istoj partiji.

Podrška nekih republikanaca i inicijativa „republikanci za Bajdena“ bi mogli pomoći Bajdenu da privuče određeni broj Trampovih glasača, zajedno sa onim republikancima koji ni u kojem slučaju neće glasati za Trampa, poznatim kao „nikad Tramp“ republikanci (Never Trump Republicans). Među ove republikance spada Džon Kejsik (John Kasich), koji se obratio američkoj javnosti prve večeri demokratske nacionalne konvencije.

Američka javnost je takođe dobila priliku da čuje govore rastućih političkih zvezda i političkih veterana iz Demokratske partije, poput bivših predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) i Džimija Kartera (Jimmy Carter), bivšeg državnog sekretara i predsedničkog kandidata na izborima 2004. godine Džona Kerija (John Kerry), Stejsi Abrams (Stacy Abrams), bivše kandidatkinje na izborima za guvernera savezne države Džordžije (Georgia) 2018. godine, senatora Čaka Šumera (Chuck Shumer) i kongresmenke Aleksandrije Okazio Kortez (Alexandria Ocasio Cortez). Neke od glavnih tema večeri su bile odgovor na trenutnu pandemiju virusa korona, smanjenje troškova i širenje dostupnosti zdravstva, borba protiv klimatskih promena i obnova tradicionalne američke spoljne politike.


Bojan Latinović