Iako još uvek nije zvanično podržala nijednog od kandidata za ovogodišnju nominaciju, Hilari Klinton je, govorivši za CNN, dala svoju procenu o tome ko bi imao šanse da pobedi Trampa na izborima u novembru.

Reklo bi se da Klintonova, koja je 2016. osvojila nominaciju Demokratske partije nakon tesne borbe protiv Bernija Sandersa, tokom izborne kampanje 2020. nije ništa manje kritična prema njemu. U svojim prvim izjavama nakon “Super utorka”, koji je trku faktički sveo na dva kandidata, propustila je da eksplicitno stane iza jednog od njih, ali i nedvosmisleno iznela stav da senator iz Vermonta nije najbolji kandidat za borbu protiv Donalda Trampa.

Na pitanje da li bi podržala Sandersa, izjavila je da bi stala uz izabranog kandidata Demokratske partije, ali nije dala odgovor na pitanje da li bi učestvovala u njegovoj kampanji. “Ne znam da li bi me pozvao da učestvujem”, rekla je.

Hilari smatra da pobede koje je Džozef Bajden ostvario tokom “Super utorka” pokazuju da je uspeo da oko sebe okupi široku koaliciju birača, kako sama kaže, koaliciju kakvu je ona uspela da okupi 2016. godine. Istakla je da je najveći deo posla tokom svoje kampanje završila upravo tokom „Super utorka“, a pobede tog dana otvorile su joj put ka nominaciji. Mišljenja je da se Bajden sada nalazi u vrlo sličnoj poziciji, pa bi se reklo da mu predviđa svetlu budućnost u nastavku trke.

Osvrnuvši se na izbore 2016. godine, izjavila je da je nije imala podršku Sandersovih pristalica, kako na Konvenciji, tako i tokom izbornog dana. Klintonova je dodala da se nada da će u završnici ovog izbornog ciklusa, ukoliko Sanders ne osvoji nominaciju, on i njegovi birači stati uz Bajdena.

Tokom svog gostovanja govorila je o mnogim aktuelnim pitanjima, pre svega virusu korona, dogovoru koji je postignut sa Talibanima, ali i tenziji u odnosima sa Iranom. Iskoristila je priliku da uputi kritike Trampovoj administraciji i ukaže na opasne posledice koje odluke aktuelnog predsednika mogu da izazovu.

Ono što ostavlja najjači utisak jeste da je, iako nije pružila javnu podršku Bajdenu, Hilari ipak “izabrala svoju stranu”. Reklo bi se i da je, pozvavši demokrate da se ujedine, mislila na ujedinjenje upravo na strani Džozefa Bajdena. Takozvani “mini Super utorak” koji nas očekuje već sutra podvrgnuće testu rezultate “Super utorka” u čak 6 saveznih država.  Ostaje da se vidi da li je Hilari u pravu kada kaže da je Bajden već odradio veći deo posla ili će Sanders uspeti da ponovi neke od svojih pobeda sa izbora iz 2016. godine.