Dok se doktori i dalje bore da suzbiju širenje virusa korona, Vašington priprema potencijalne mere protiv države iz koje je ova pandemija i potekla – Kine. Nakon izjave predsednika, Donalda Trampa, da je Kina ugrozila čitav svet svojim lažnim izjavama o razmerama pandemije koja je dovela do šezdeset hiljada smrtnih slučajeva samo u SAD-u i da otvoreno rade protiv njegove pobede na izborima 3. novembra, administracija je počela da vrši ozbiljne pripreme o merama koje bi trebalo da opomenu najvećeg takmaca SAD-a u svetskoj politici.

Prema navodima CNN-a, Trampova administracija vrši ozbiljna razmatranja o dugoročnim merama koje bi mogle da poboljšaju položaj SAD-a u trgovinskoj razmeni, ali i da ožive američku privredu nakon pandemije. Kao glavna sredstva se navode sankcije na određenu robu, ali i odbacivanje obaveza isplate dugova i sklapanje novih trgovinskih ugovora koji bi trebalo da poboljšaju relativan položaj SAD-a u odnosu na Kinu. Ove mere bi trebalo da kazne Kinu za njeno zataškavanje informacija, ali bi takođe trebalo i da je odvrate od navodnog pomaganja demokratskog kandidata, Džoa Bajdena, u njegovoj trci za predsedničko mesto. Tramp smatra da je motiv za kinesku podršku Bajdenu navodno veliki suficit koji protekcionističke mere Trampove administracije daju američkom budžetu.

Pored administracije, i obaveštajne službe rade punim kapacitetima. Cilj ovih službi je da daju dokaze za tvrdnje predsednika Trampa da je virus nastao u labaratorijama u Vuhanu i da je „pobegao“ iz nje, uprkos potvrdama šefa zajedničkog štaba, generala Marka Milija (Mark Milley), da dokazi nesumnjivo govore da je virus nastao prirodnim putem.

Ono što sprečava Sjedinjene Države da krenu u ranije implementiranje plana je velika zavisnost od kineske medicinske opreme, ali i od određenih medikamenata koji se uvoze, a pritom su se u pandemiji COVID-19 pokazali kao ključni u suzbijanju širenja zaraze. Ipak, na duže staze, ovakva ideja bi mogla da dovede do povratka i obnove proizvodnje pojedinih sredstava koje administracija prepozna kao strateške, što bi definitivno smanjilo zavisnost od uvoza kineske robe. Ovakvi planovi mogu dovesti do recipročnih mera sa kineske strane, što može dalje uzrokovati određene probleme američkoj ekonomiji.

Ipak, na unutrašnjem planu celokupna odgovornost za ljudske i ekonosmke gubitke izazvane pandemijom COVID-19 biće prebačena na Kinu, a ovakva situacija će biti iskorišćena i kao izgovor za potencijalnu novu rundu „trgovinskog rata“ sa državom koju Tramp i brojni ljudi iz njegovog okruženja, pa i brojni njegovi glasači, vide kao ključnu pretnju i ključnog oponenta Sjedinjenim Državama.


Aleksandar Bogićević