Izvesni kandidat demokrata na predsedničkim izborima, Džo Bajden, juče je održao virtuelnu kampanju prikupljanja novca za nastavak izborne trke. Potencijalnim donatorima svoje kampanje rekao je, da će njegova administracija povući najveći deo poreskih olakšica uvedenih za vreme Donalda Trampa, uprkos tome „što se mnogima od vas, to neće svideti“.

Podsetimo, Trampova administracija je dobrano snizila poreze, te se ove poreske olakšice kumulativno procenjuju na oko 2 biliona dolara. Pitanja poreza, redistribucije prihoda i obima državnih rashoda, jesu ona koja predstavljaju tradicionalnu liniju podele između republikanaca i demokrata. Nema sumnje da je odnos prema takozvanoj „državi blagostanja“, nešto što deli i dvojicu ovogodišnjih predsedničkih kandidata.

Bajden, koji od početka pandemije izbegava održavanje predizbornih mitinga, prema pisanju CNBC-a, uspeo je da prikupi oko 2 miliona dolara. Ovom prilikom je izjavio da će oporavak od krize predstavljati šansu za osnaživanje srednje klase i otvoriti prostor za krupne investicije u infrastrukturu i zelenu energiju.

„Ljudi, biće ovo jako težak posao, a Donald Tramp je učinio da on postane još teži“, izjavio je Bajden, aludirajući na navodno loš odgovor Trampove administracije na epidemiju. Čak i pre nego što je korona zamrzla ekonomiju Sjedinjenih Država i dovela do porasta stope nezaposlenosti, Trampovo „neodgovorno previsoko snižavanje poreza, dovelo nas je u bilionski deficit“, istakao je Bajden.

Bajden stoga najavljuje povećanje korporativnih taksi na 28%, koje će, kako je rekao, doneti 1,3 biliona državnom budžetu u narednoj deceniji. Da podsetimo, Trampova administracija je ove takse snizila sa 35% na sadašnjih 21%.

„Moramo da razmišljamo onoliko krupno, koliko su krupni izazovi sa kojima se suočavamo. Ali ovo je Amerika, ne postoji ništa što mi ne možemo da uradimo, ako to radimo zajedno!“ Ovim rečima, Džo Bajden je hrabrio svoje pristalice.

Da ekonomske teme, u atmosferi krize i gubitka poslova, postaju sve važnije te da će narednih meseci sve više figurirati u izbornoj trci, naš portal je već najavio. Iako Džo Bajden vodi u gotovo svim istraživanjima u odnosu na Donalda Trampa, aktuelni predsednik je i dalje u očima američkih građana prepoznat kao neko ko se može bolje izboriti sa ekonomskom krizom.

Za očekivati je da će Bajden pokušati da ubedi one, još uvek ne tako čvrsto opredeljene birače, da će njegova administracija itekako umeti da odgovori na ekonomske izazove i povrati izgubljene poslove. Tramp je imao odlične ekonomske rezultate pre pandemije, ali se u politici ne živi od stare slave. Izbori su sve bliže, a čini se da aktuelni predsednik nikako ne uspeva da se izbori sa negativnim trendom gubitka podrške.


Sava Mitrović