Nakon što je 4. jula najavio ulazak u predsedničku trku, američki reper Kanje Vest u nedelju je održao svoj prvi skup u gradu Severni Čarlston u Južnoj Karolini, dan pre isteka roka za prijavljivanje nezavisnih kandidata u ovoj saveznoj državi. Iako su mnogi vest o njegovom kandidovanju shvatili kao šalu, posebno uzimajući u obzir ozbiljne prepreke sa kojima bi morao da se suoči, njegovo pojavljivanje u nedelju dodatno unosi pometnju, sugerišući da Kanje ipak ima nameru da se pojavi na ovogodišnjim glasačkim listićima.

Vest se pred okupljenima pojavio u panciru, ošišan tako da mu je na glavi ispisano “2020”. U svom dugom govoru, poznati reper se dotakao najrazličitijih tema, od abortusa i religije do međunarodne trgovine. Posebnu pažnju privukle su njegove izjave o Harijet Tabman, Afroamerikanki koja je uspela da se oslobodi ropstva, pobegavši na Sever, a zatim učestvovala u organizovanju bekstva i oslobođenju više stotina Afroamerikanaca. Vest je izjavio da ona “nije nikada oslobodila robove, samo su prebačeni da rade za druge belce”, a ovakav njegov komentar izazvao je negodovanje među delom okupljenih.

Govoreći o abortusu, Vest je istakao da, iako smatra da abortus treba da bude dozvoljen, veruje da bi finansijska pomoć majkama pomogla suzbijanju ove prakse. “Svako ko ima dete dobija milion dolara”, naveo je kao primer. Govoreći o ličnom iskustvu, Vest se i rasplakao, na kraju dodavši da “Bog želi da stvaramo život”. Nekoliko puta je pozivao i ljude iz publike da iznesu probleme koje smatraju važnim, koristeći zatim priliku da iznese svoje stavove o tim pitanjima.

Da bi se nezavisni kandidat našao na glasačkom listiću u Južnoj Karolini, potrebno je da prikupi 10 000 potpisa. Vest je na svom tviter u subotu nalogu pozvao birače da mu pomognu da potreban broj potpisa prikupi, s obzirom na činjenicu da u ovoj saveznoj državi nije moguća opcija da se ime kandidata dopiše na listiću.

Iako je propustio priliku za kandidaturu u nekoliko saveznih država i do sada uspeo da se kvalifikuje jedino u Oklahomi, čini se da je Kanje Vest spreman na borbu za prikupljanje potpisa i u ostalim državama u kojima rok još uvek nije istekao. Vesti o njegovom odustajanju možda su se ipak proširile prebrzo. Viziju za 2020. godinu objavio je na svom tviter nalogu, ali je činjenica da će, ukoliko je zaista ozbiljan u nameri da je ostvari, kao nezavisan kandidata, samo tri meseca pred izbore, morati da se suoči sa ozbiljnim preprekama.


Ivana Milićević