Poverenik Teksaske kancelarije za zemljište Džordž P. Buš objavio je u sredu da će se kandidovati za izbore u kojima se bira pravobranilac savezne države Teksas 2022. godine, piše Njuzmaks.

Republikanac Buš „je sin bivšega guvernera Floride Džeba Buša i bratanac i unuk dvojice bivših predsednika“, piše Njuzmaks, „on je poslednji iz Porodice Buš koji je još uvek na javnoj funkciji — i bio je prvi koji je raskinuo s njima (porodicom) u vezi s podrškom za bivšeg predsednika Donalda Trampa.“ Džordž Preskot Buš, za razliku od političara iz svoje porodice, javno je — kada se njegov otac Džeb povukao iz republikanskih unutarstranačkih izbora 2016. g. — podržavao kandidaturu i predsednikovanje Donalda Trampa.

Pošto su izbori za teksaskoga pravobranioca slični predsedničkim, Buš će prvo morati da uđe u borbu u unutarstranačkoj trci. Tu ga čeka Ken Pakston koji je aktuelni teksaski pravobranilac. Pakston se trenutno sučava s teškim optužbama za prevaru i korupciju.

Buš je na tviteru napisao da je poslednjih šest godina radio za Teksašane kao privrednik, advokat, učitelj i ratni veteran (iz Avganistana). „Dobio sam rezultate i spreman sam da učinim više. Uzbuđen sam što mogu da vam kažem da sam se kandidovao za državnoga pravobranioca. Izgradimo bolju budućnost za Teksas, zajedno.“

Jedna od njegovih glavnih tema je tzv. Trampov zid na granici s Meksikom, odnosno zalaganje za nastavak njegove gradnje. „Moramo da završimo Trampov zid i kao državni pravobranilac gledao bih da iznurene birokrate i političari u Vašingtonu budu odgovorni i terao bih ih da rade svoj posao“, rekao je Buš za Njuzmaks.

Džordž Preskot Buš (45) je jedini sin Džeba i Kolumbe Buš, a ime je — kao i njegov stric Džordž Voker — dobio po nedavno preminulom dedi Džordžu Herbertu Vokeru Bušu.


Luka Totaj