Trenutni predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, posetio je u četvrtak Srednji zapad došavši u Ohajo kako bi nastavio svoje predizborne aktivnosti. Cilj je povratiti prednost koju su republikanci imali i obezbediti 18 elektorskih glasova za izbore 3. novembra. Činjenica da je Bajden u minimalnoj prednosti u ovoj državi, prema sajtovima FiveThirtyEight i RealClearPolitics, bila je dovoljan signal da je vreme da predsednik poseti ovu saveznu državu.

Tramp je obišao drugi najveći grad Ohaja, Klivlend (Cleaveland), kao i Klajd (Clyde) gde je posetio proizvodne pogone kompanije Whirlpool. Da bi ova poseta ispunila do sada ustaljen tok predsednikovih obraćanja, bilo je neophodno pomenuti i protivničkog kandidata, Džozefa Bajdena što je predsednik učinio na malo neobičan način. Pored uobičajenog da je Bajdenu Kina najpreča, a ne Amerika, da nema energije i da je beživotan, Tramp je dodao i nov asortiman uvreda, ovog puta na račun religioznosti protivkandidata (koji je katolik): „U Bajdenovoj Americi nema Boga, nema Biblije. On je protiv Boga, protiv oružja…“

Ono što je nedostajalo govorima je priča o pandemiji i lečenju zaraženog stanovništva. Iako je Ohajo mnogo bolje prošao od drugih saveznih država (samo 12 država ima manje zaraženih na milion stanovnika) vesti u četvrtak su pokazale da je još rano za radovanje. Pre sletanja Trampa, objavljeno je da je republikanski guverner Ohaja, Majk DeVajn (Mike DeVine), pozitivan na COVID-19 i da će morati da ide na dodatna testiranja. Iako se kasnije ispostavilo da su guverner i njegova pratnja negativni, to je bilo dovoljno da se poremete planovi i onemogući prisustvovanje DeVajna predsednikovim skupovima.

Ni demokrate ne sede skrštenih ruku. Iako Bajden nije često napuštao svoj dom u Delaveru od početka pandemije, članovi stranke rade punom parom kako bi održali prednost koju ima njihov kandidat u ovoj državi. Ohajo predstavlja neverovatno važnu državu za sledeće izobre i „plavi“ će pokušati na sve načine da preotmu ovu državu iz ruku republikanaca. Najbolje o tome govori novac uložen u predizborne spotove i reklame – Ohajo je jedna od 15 saveznih država na koje će biti zajedno potrošeno oko 280 miliona američkih dolara. Cilj je osvojiti gradove i predgrađa gde popularnost demokrata stalno raste.

Ohajo bi mogao biti klopka za republikance, izjavio je Nikolas Everhart (Nicolas Everhart), direktor Content Creative Media za New York Times. Pored pandemije i lošeg upravljanja ekonomskom situacijom u poslednjih 6 meseci, on smatra da su korupcionaške afere nekih republikanaca iz ove savezne države posebno uticale na rejting Trampa. Takva situacija i tradicionala važnost Ohaja za republikance bi mogla da ih navede da ulože previše resursa, vremena i ljudstva, koji bi mogli da se upotrebe efikasnije negde drugde.


Aleksandar Bogićević