Demokrate kažu da bi kandidat za potpredsednika države iz Džordžije mogao da pomogne da se osvoji ova država od republikanaca. Imajući u vidu da su, pored predsedničkih, u ovoj državi u igri i mesta u Senatu, ishod izbora u Džordžiji bi mogao da bude jedan od najvažnijih u nobembru.

Penzionisanja, ostavke, specifičan kalendar političkih događaja i pandemija koronavirusa ove jeseni su prepunili glasački listić u Džordžiji. U igri su: dva senatorska mesta koja bi mogla da odluče o kontroli gornjeg doma Kongresa; zakonodavno telo ove države, koje bi moglo da proključa pre nego što otpočne proces redistrifikacije; neizvesna borba za mesta u Predstavničkom domu i 16 glasova izbornog koledže koji su se prvi put otvorili demokratama još od 90-ih. Dvoje najviših lidera demokrata iz ove države – gradonačelnica Atlante Keiša Lans Botoms (Keisha Lance Bottoms) i kandidatkinja za guvernerku iz 2018. godine Stejsi Abrams (Stacey Abrams) – bili su deo višemesečnog nagađanja o Bajdenovom kandidatu za potpredsednika.

Kritičari smatraju da pomenute kandidatkinje nemaju dovoljno prethodnog iskustva na saveznom nivou i da zbog toga nisu pogodne za potpredsedništvo. Neki su primetili da je Abrams poslednjih nedelja primetno zapostavljena u javnom diskursu, dok je Botoms uživala više medijske pažnje zavljajući svojoj borbi sa guvernerom Brajanom Kempom (Brian Kemp) zbog njegovog odgovora na širenje pandemije. Sa druge strane, Džozef Bajden ima slabe šanse da pripoji ovu višegodišnju „crvenu državu“ svojoj koloni „plavih“ država.

Bajden je nedavno rekao da su četiri afroamerikanke u užem izboru njegovog potpredsednika. Pored Abrams i Botoms, senatorka Kamala Haris iz Kalifornije, članice Predstavničkog doma Kongresa Val Demings iz Floride i Karen Bas iz Kalifornije. Kao četvrta opcija se pominje bivša savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs (Susan Rice).

Ali osim pobede u svojoj državi, demokrate su primetile da će biranje potpredsedničke kandidatkinje iz Džordžije poslati jasnu poruku o evoluciji Demokratske stranke, kako u pogledu Bajdenove strategije, tako i o tome gde će snage te stranke biti usmerene u budućnosti. Južni i sunčani pojas (The South and Sun Belt) poslednjih godina je u velikoj meri bio napušten od strane demokrata i sada je prava prilika da se situacija promeni i ovom regionu posveti veća pažnja.

Republikanci se već pripremaju za borbu kako bi održali prevlast u ovoj državi. Kampanja predsednika Donalda Trampa započela je emitovanje TV oglasa širom države, dok su Senatski fond za vođstvo (Senate Leadership Fund) i One Nation (super PAC i neprofitna organizacija povezana sa vođom senatske većine Mičom Mekonelom) rezervisali zajedno više od 20 miliona dolara za novembar.

Republikanski odbor za vođstvo u ovoj državi (Republican State Leadership Committee), koji usmerava nacionalni novac u trke na državnom nivou, smatra Tramela, lidera Demokratske stranke u Predstavničkom domu Kongresa države Džordžije, najvažnijom nacionalnom metom budući da demokratama fali 16 mesta u pomenutom Predstavničkom domu kako bi ga preuzeli i tako obezbedili sebi značajnu ulogu kada se ponovo oforme državni zakonodavni i kongresni okruzi nakon popisa 2020. godine.


Ivan Životić