Konsolidacija podrške oko kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Džoa Bajdena, nastavljena je i posle ovonedeljnog „Super utorka“. Guvernerka Mičigena, Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer), pružila je u četvrtak zvaničnu podršku bivšem potpredsedniku SAD. Osim nje, na Bajdenovu stranu u njegovom dvoboju sa Bernijem Sandersom stali su i brojni drugi zvaničnici iz Demokratske partije, poput Elise Slotkin (Elissa Slotkin), članice Predstavničkog doma koja takođe dolazi iz Mičigena, ili Dženifer Granholm (Jennifer Granholm), bišve guvernerke Mičigena.

Na mesto guvernerke, Vitmerova je došla nakon izbora 2018. godine, na kojima je najpre pobedila svog demokratskog rivala Abdula el Sajeda (Abdul El-Sayed), a potom i protivnika iz Republikanske partije. Kao neke od razloga za pružanje podrške, ona je navela usvajanje Obamakera i spašavanje automobilske industrije nakon svetske finansijske krize 2008. godine od strane Obamine administracije, kojoj je Bajden pripadao kao tadašnji potpredsednik SAD.

Ova podrška bi potencijalno mogla biti od velikog značaja za Bajdena na izborima u Mičigenu, koji će biti održani narednog utorka zajedno sa prajmarisima u još pet saveznih država. Oživljavanje Bajdenove kampanje nakon podrške koju je dobio uoči „Super utorka“ od njegovih bivših demokratskih rivala, Ejmi Klobučar i Pita Butidžidža, upućuje da podrška Grečenove može imati veliki, ako ne i odlučujući uticaj na tok izbornog procesa u Mičigenu.

Pored toga što pripada grupi neodlučnih država (swing states), Mičigen je takođe deo tzv. „pojasa rđe“, dela Amerike koji je pretrpeo deindustrijalizaciju u poslednjih nekoliko decenija, i koji je bio jedan od glavnih činilaca uspona Donalda Trampa na mesto predsednika 2016. godine. Izbori u Mičigenu će testirati sposobnost dvojice kandidata da izvedu nove glasače na birališta, kao i njihovu elektabilnost u odnosu na predsednika Trampa, koji je na opštim izborima 2016. godine odneo tesnu pobedu u ovoj saveznoj državi.

Sa svojih 125 delegata, Mičigen će predstavljati glavnu nagradu oko koje će se Bajden i Sanders nadmetati na predstojećim unutarstranačkim izborima 10. marta. Na demokratskim prajmarisima u Mičigenu 2016. godine, Sanders je uspeo da odnese tesnu pobedu protiv njegove protivkandidatkinje Hilari Klinton. Međutim, anketa koju su u utorak objavili Detroit News i WDIT – TV pokazuje da Bajden u datoj državi uživa nešto veću podršku od njegovog progresivnog protivkandidata (29% nasuprot 23% za Sandersa). Dodatno, treba reći da je istraživanje sprovedeno od petka do ponedeljka (28. februar – 2. mart), tako da su se na anketnom listu našla imena Majkla Blumberga (10,5%), Elizabet Voren (7%), Pita Butidžidža (6%) i Ejmi Klobučar (3%). Čini se da se, nakon odustajanja pomenutih kandidata i podrške koju je dobio od rukovodstva države, Bajdenu smeši ubedljiva pobeda.


Bojan Latinović