Uprkos tome što je Donald Tramp, kao jedan od njegovih nosilaca, pre više od nedelju dana sišao sa vlasti i predao funkciju predsednika Džozefu Bajdenu, anti-establišmentski duh u Americi ne jenjava. Na njegovom nišanu se u proteklih nekoliko dana našla finansijska elita sa Vol strita (Wall Street). Tačnije, u pitanju su hedž fondovi poznati po rizičnim ulaganjima, koji su pre više od deset godina zajedno sa drugim krupnim finansijskim institucijama i kompanijama na sebe navukli bes miliona američkih građana, pogođenih do tada najvećom ekonomskom katastrofom još od 1929. godine.

Kao i tada, Amerika i svet se trenutno nalaze ne samo u ekonomskoj, već i u zdravstvenoj krizi, izazvanoj virusom korona. Međutim, za razliku od pokreta „Okupirajmo Vol strit“ (Occupy Wall Street), koji je nastao kao reakcija na svetsku finansijsku krizu 2008. godine, pobunjenici protiv onoga što oni vide kao nepravedan finansijski i ekonomski sistem su ovog puta, umesto slogana i transparenata, kao sredstvo borbe upotrebili svoj novac i iste metode kojima se služi finansijska elita.

U događaju koji je pokazao moć povezivanja i kolektivne akcije putem Interneta, zajednica sitnih investitora sa Redita (Reddit), poznata pod nazivom WallStreetBets, je odlučila da kroz masovnu kupovinu deonica kompanije Gejmstop (Gamestop) drastično podigne njihovu vrednost. Do ovoga je došlo nakon što je jedan korisnik skrenuo pažnju na činjenicu da su se određeni hedž fondovi, poput Melvin Capital, koristeći se tehnikom šortovanja (shorting ili short selling), uveliko kladili da će cena deonica kompanije Gejmstop pasti.

Ova kompanija se našla u velikim poslovnim problemima usled pandemije virusa korona i širenja elektronske trgovine (e-trgovine). Međutim, zahvaljujući dobro organizovanoj armiji sitnih investitora sa Redita, cena deonica ove kompanije je naglo porasla, što je dovelo do velikih gubitaka, u vrednosti od više desetina milijardi dolara, za hedž fondove koji su se kladili na njen pad.

Vrlo brzo, oni su se sa sitnim investitorima sa Redita našli u nekoj vrsti igre kukavice, gde su obe strane pokušavale ovu drugu naterati na odustajanje. Hedž fondovi su nastojali izdejstvovati masovnu prodaju deonica, kako bi njihova cena opala. Reditori su, s druge strane, pozivali ljude da zadrže svoje deonice i nastave dalje sa njihovom kupovinom, kako bi cena istih nastavila da raste.

Neki od reditora su ovo činili iz isključivo lukrativnih razloga, kako bi ostvarili brzu i veliku zaradu. Drugi su pak hteli da nanesu što veću finansijsku štetu datim hedž fondovima i da poruče finansijskoj eliti da „ukoliko igrate glupe igre, osvojićete glupe nagrade“. Jedan korisnik je na Reditu podelio sliku scene iz filma Mračni vitez (Dark Knight), gde Džoker (Joker) kaže sledeće: „Ne radi se o novcu, već o slanju poruke“.

Neke tehnološke kompanije, poput Robin Huda (Robinhood), preko čijih aplikacija i stranica se odvija trgovina deonicama, su odlučile da zaustave dalju kupovinu deonica kompanije Gejmstop. Uporedo sa tim, one su počele da prodaju iste te deonice protiv volje njihovih vlasnika. Ovaj potez je naišao na dvostranačku osudu i optužbe za tržišnu manipulaciju, koja bi mogla imati pravne posledice.

U tom smislu, nekoliko lica je već pokrenulo tužbe protiv Robin Huda, dok se u retkom trenutku dvostranačkog jedinstva, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz (Ted Cruz) „u potpunosti“ složio sa tvitom demokratske kongreskinje Aleksandrije Okazio Kortez (Alexandria Ocasio Cortez) u kojem je ona rekla da je potrebno izvršiti istragu odluke Robin Huda o ograničavanju kupovine određenih deonica. Njima su se pridružile i brojne druge prominentne ličnosti, poput trenutno najbogatijeg čoveka na svetu, Ilona Maska (Elon Musk). Povodom ovog pitanja se još uvek nije oglasio aktuelni predsednik Bajden.

Još uvek je neizvesno da li će ovaj finansijski sukob Davida i Golajata uspeti da generiše dovoljno političke energije i volje za veće strukturne promene u finansijskom sistemu Sjedinjenim Američkih Država. Nakon nasilnog upada u Kapitol, drugog opoziva protiv Donalda Trampa i militarizovane inauguracije novog predsednika, koju je čuvalo više od 25 000 američkih vojnika, tzv. sukob Mejn Strita (Main Street) i Vol Strita je još jedan u nizu istorijskih događaja u novoj 2021. godini, za koju su se mnogi nadali i očekivali da će biti godina povratka u neku vrstu normalnosti.


Bojan Latinović