Usled pandemije virusa korona (Kovid-19) u Sjedinjenim Američkim Državama, sve se više govori o značaju glasanja putem pošte, kako bi se smanjili kontakti i sprečilo ugrožavanje zdravlja građana. Ipak, postoje oprečna mišljenja među demokratama i republikancima u vezi sa efikasnošću i demokratičnošću ovakvog vida glasanja.

Predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, prošle nedelje je rekao kako neće pružiti podršku glasanju putem pošte, naglasivši da taj način iskazivanja izborne volje ima brojne manjkavosti i da je vrlo podložan različitim vrstama prevara. Stav aktuelnog predsednika je da putem pošte treba da glasaju samo oni građani koji su iz objektivnih razloga sprečeni da to učine na glasačkim mestima. Političari, mahom republikanci, koji podržavaju Trampov stav u vezi sa manama ovog sistema navode i druge izazove kada je u pitanju ovaj alternativni vid glasanja.

Jedan od glavnih problema predstavlja izuzetno visok broj glasačkih listića koji nikada ne stignu na svoje odredište ili jednostavno budu vraćeni. Ono što se takođe navodi kao problem jesu i neažurirani i nepotpuni birački spiskovi. Automatizovanjem slanja glasačkog listića na nečiju adresu izgubljena je iz vida mogućnost da je osoba promenila adresu stanovanja i da taj listić neće stići do nje. Drugim rečima, tvrde da je ovakav način glasanja finansijski i logistički preterano zahtevan.

Još jedan od problema koji se ističe u vezi sa ovakvim načinom glasanja jeste mogućnost da, usled zbog razlika u potpisu koji se nalaze na samoj koverti i u obrascu za registraciju za glasanje, glas ne bude prihvaćen. Na ovaj način nastaje veliki broj nevažećih glasačkih listića, što može dovesti u pitanje stvarnu izbornu volju građana.

S druge strane, predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta, Tom Perez (Tom Perez) istakao je da je u ovom trenutku izuzetno važno zaštititi zdravlje ljudi. Isto tako, on je rekao da tvrdnje o tome kako je ovakav sistem glasanja podložan različitim prevarama nisu osnovane kao i da će se korišćenjem glasanja poštom povećati izlaznost onih koji su najteže pogođeni nastalom krizom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Demokrate nastavljaju sa zagovaranjem ostvarivanja biračkog prava putem pošte navodeći da je ovakav vid glasanja bezbedan, siguran i svima dostupan. Njihov glavni argument jeste to da nijedna osoba ne bi smela da bude dovedena u situaciju u kojoj mora da bira između očuvanja sopstvenog zdravlja i osnovnog prava da glasa.


Miljana Jovanović