Gradonačelnik grada Njujorka, Bil de Blazio (Bil de Blasio), podržao je na unutarstranačkim izborima Demokratske partije Bernija Sandersa (Bernie Sanders). De Blazio je i sam, istina na kratko, bio kandidat za demokratsku nominaciju. Za mnoge bilo iznenađenje to što nije podržao svog prethodnika na toj funkciji, Majkla Blumberga (Michael Bloomberg). Svoju podršku Sandersu obrazložio je sledećim rečima:

Stojim uz Bernija jer on stoji uz radnike i njihove porodice, i uvek je to učinio. Njujorčani vrlo dobro svesni štete koja je prouzrokovana ksenofobijom, bezobrazlukom i bezobzirnošću Donalda Trampa. Berni je kandidat koji ga može srušiti.

Sandersov tim je istakao da će se gradonačelnik Bil de Blazio ovog vikenda pridružiti Berniju Sandersu u Nevadi kako bi mu pomogao da pridobije što više pristalica i pobedi na demokratskom kokusu koji će se u ovoj državi održati 22. februara.

„Ponosan sam što podržavam istinskog progresivnog lidera koji će se boriti za Njujorčane i porodice širom države.“ , dodao je gradonačelnik gradonačelnih Njujorka.

Bil de Blazio i Berni Sanders dele iste stavove kada su u pitanju zdravstvena politika, reforma krivičnog pravosuđa, obrazovanje, zaštita životne sredine itd. Sanders se preko svog tviter naloga javno zahvalio gradonačelniku Blaziju i poručio da je “ponosan što ima podršku gradonačelnika koji se svakodnevno bori za poboljšanje života Njujorčana“.

Dobar odnos Sandersa i de Blazia seže još od ranije. Naime, Sanders je bio pozvan da govori na drugoj inauguraciji gradonačelnika Njujorka, 1. januara 2018. godine. Još tada je senator iz Vermonta ukazao na potrebu rušenja Trampa koji „umesto da ujedinjuje, deli naciju.“

Da podsetimo, nakon kokusa u Ajovi i preliminarnih izbora u Nju Hempširu, Berni Sanders zauzima drugo mesto na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj partiji, sa samo jednim delegatom manje u odnosu na Pita Butidžidža.


Minja Rogan