Trka za demokratsku nominaciju počela u Ajovi: Butidžidž i Sanders najuspešniji

Preliminarni izbori u Nju Hemširu se bliže, a konačni rezultati kokusa Demokratske partije u Ajovi održanog 3. februara 2020. još uvek poznati. Ovo je posledica problema u organizaciji samog kokusa i sa aplikacijom za izveštavanje o rezultatima, kao i izuzetno male razlike između glasova koje su dobili kandidati Pit Butidžidž i Berni Sanders.

Prema poslednjim podacima Asošijeted presa (Associated Press) pobednik kokusa je doskorašnji gradonačelnik Saut Benda, država Indijana, Pit Butidžidž, koji je osvojio 13 delegata (26,2%). Odmah iza njega je senator iz Vermonta Berni Sanders sa 12 delegata (26,1%). Na trećem mestu se nalazi Elizabet Voren, senatorka iz Masačusetsa, sa 8 delegata (18%), a na četvrtom iznenađujuće loše plasirani bivši potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, koji važi za jednog od glavnih favorita za osvajanje demokratske nominacije. On je dobio 6 delegata (15,8%). Uz njih, senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar je osvojila jednog delegata (12,3%). Ovo je ukupno 40 od 41 delegata koliko se maksimalno može dobiti u Ajovi. Još uvek nije objavljeno ko je osvojio glas poslednjeg delegata.

Trka za demokratsku nominaciju

Zbog izuzetno male razlike od samo 0,1% i činjenice da je Berni Sanders osvojio više glasova naroda (popular vote) od Pita Butidžidža, oba kandidata su objavila sopstvenu pobedu u Ajovi, sa ciljem i željom da dodatno poboljšaju svoj imidž pred preliminarne izbore u Nju Hemširu i podignu šanse za osvajanje nominacije Demokratske partije.

Iako je obrađeno 100% glasačkih mesta sa kokusa u Ajovi, konačni rezultati nisu zvanični jer su primećene brojne greške i nepravilnosti u prebrojavanju glasova. Začetak celog fijaska su bili problemi sa aplikacijom za izveštavanje o glasanju, koja je prenosila netačne rezultate. Zbog toga je Tom Perez, koji se nalazi na čelu Demokratskog nacionalnog komiteta, pozvao na ponovno prebrojavanje glasova i proveru izbornih rezultata, ocenjujući celu situaciju i razvoj događaja kao neprihvatljive. Dodatno, rok za žalbe na rezultate u Ajovi je produžen do podneva u ponedeljak, 10. februara, mada još uvek nijedan kandidat nije zahtevao ponovno brojanje glasova. S obzirom da je fokus svih kandidata sada prebačen na Nju Hemšir, čini se da je malo verovatno da će izborni štab nekog od njih zahtevati ponovno prebrojavanje glasova u Ajovi. Demokratska partija Ajove je pokrenula proveru rezultata u 95 glasačkih mesta na kojima su postojale nepravilnosti, a zvanični konačni rezultati se očekuju početkom sedmice.


Pavle Nedić