Demokrate posle Nju Hempšira – usponi, padovi i odustajanja

Prema trenutno raspoloživim podacima (obrađeno 86% uzorka) Berni Sanders vodi na unutarstranačkim izborima demokrata u Nju Hempširu. Dobar rezultat senatora iz Vermonta svakako nije iznenađenje. Sva relevantna istraživanja ukazivala su da će se to i dogoditi. Dodatno, Nju Hempšir se smatra Sandersovim „tvrdim uporištem“ jer je tamo ubedljivo pobedio Hilari Klinton 2016. godine.

Međutim, ono što se može smatrati iznenađenjem jeste razlika u broju glasova između njega i Pita Butidžidža, koja je manja nego što je to bilo očekivano. Naime, prema do sada dostupnim podacima, Sanders je osvojio 25,7%, a Butidžidž 24,4% glasova (obojica po 9 delegata), dok su februarska istraživanja javnog mnjenja ukazivala da bi razlika u broju glasova između njih dvojice mogla biti između 8% i 9%. Posle Nju Hempšira, razlika između Sandersa i Butidžidža ostala je u jednom delegatu – Butidžidž 22 vs. Sanders 21. Narodski rečeno, ista meta, isto odstojanje.

Još jedno iznenađenje svakako jeste rezultat Ejmi Klobučar. Posle zapaženog nastupa na poslednjoj demokratskoj debati, senatorka iz Minesote je ostvarila 19,8% glasova ili 6 mandata. Sa druge strane, loš rezultat Džozefa Bajdena više nije iznenađenje. Pomalo zabašureno je na poslednjoj debati i najavio još jedan debakl, uz uverenje da će u Nevadi i Južnoj Karolini situacija biti drastično bolja. Dobio je svega 8,4% glasova i iz „Granitne države“ odlazi bez ijednog delegata.

Bajden, kandidat koji je od objavljivanja važio za favorita, nalazi se, bez ustručavanja to možemo reći, u „slobodnom padu“. Osim sa padom rejtinga (prema poslednjim istraživanja javnog mnjenja, Sanders je favorit za demokratsku nominaciju), suočava se i sa problemima u finansiranju kampanje. Od njega su više novca prikupili gotovo svi favoriti (Blumberg, Sanders, Butidžidž, Voren), a dodatno, od svih njih, ima najmanje nepotrošenog novca (cash on hand). To mu sigurno neće pomoći da se ravnopravno takmiči u nadolazećim okršajima.

Ni Elizabet Voren nije ostvarila sjajan rezultat. Osvojila je tek nešto više glasova od Bajdena, 9,3%, i kao i nekadašnji potpredsednik SAD, ostala je bez delegata. Ruku na srce, od nje se u Nju Hempširu nije ni očekivao zapaženi rezultat. Ono što za Vorenovu može da bude zabrinjavajuće jeste poduža stagnacija u pogledu podrške među demokratskim biračima. Već dugo senatorka iz Masačusetsa ne „dobacuje“ do 20% podrške i čini se da joj je potrebna značajna promena u strategiji kako bi privolela više birača i postala ozbiljan takmac Sandersu, Butidžidžu i Bajdenu.

Posle razočaravajućih rezultata na Severoistoku SAD, trku za demokratsku nominaciju su napustili Endru Jang i Majkl Benet. Odustajanja svakako nisu bila neočekivana i čini se da ih možemo očekivati još u narednom periodu.

Za demokrate je od presudnog značaja to što su izbori u Nju Hempširu protekli bez skandala. Još jedna „Ajova“ bi dodatno srozala njihove šanse protiv Trampa koji beleži pobede na gotovo svim frontovima. Demokrate sada imaju predah do kokusa u Nevadi, gde će se nadmetati za novih 36 delegata.


Stevan Nedeljković