Sjedinjene Države trenutno prednjače u broju zaraženih od virusa korone. Oko 470 hiljada američkih građana je zaraženo, što je više nego sledeće tri države zajedno (Španija, Italija i Nemačka). Dok nezadovoljstvo građana načinom vođenja krize od strane administracije i predsednika raste, Donald Tramp pokušava da pronađe žrtvu na koju će prebaciti svu krivicu za širenje pandemije, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u svetu. I izgleda da ju je i našao u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i njenom generalnom direktoru, Etiopljaninu, Tedrosu Adanomu.

Nakon najave predsednika Trampa da će njegova država prestati da finansira SZO, doneta je odluka da će svaka sledeća uplata novca iz budžeta agencija i departmana morati da dobije dozvolu „organa sa vrha“. Ova odluka će se najviše odnositi na State Department, Departman zdravlja i socijalnih usluga i Američku agenciju za međunarodni razvoj. Ipak, ostalo je nejasno koji je to „organ sa vrha“ koji treba da odobri transfer sredstava.

Pretpostavlja se da će odluku donositi Bela kuća ili Savet za nacionalnu bezbednost. Odluka je usvojena sa obrazloženjem da je Svetska zdravstvena organizacija previše prijateljska sa kineskim vlastima i da su njene odluke, a ponajpre odluke direktora Tedrosa, dovele do širenja virusa širom planete. Ovo je nova otrovna strelica upućena na račun kineskog rukovodstva nakon ranijih prozivki insistiranjem da se Covid-19 nazove „kineskim virusom“.

Tramp nije jedini koji je imao šta da poruči Tedrosu i organizaciji koju vodi. Senator Indijane i šef Potkomiteta za međunarodne odnose u Senatu, Tod Jang (Todd Young), izjavio je da je ovo sankcija mlitavom odgovoru SZO prema Kini i njenim lažnim izveštajima i predlaže pokretanje istrage povodom odluka koje je donela ova organizacija u vezi Covid-19.

I drugi republikanci su za pokretanje istrage i izvođenje Tedrosa, za koga smatraju da je postao previše „blizak“ Kini, pred Kongres da bi svedočio, dok su pojedini članovi administracije i za potpuni prestanak finansiranja SZO. Ovo bi predstavljalo ogroman udarac radu ove organizacije – SAD doprinosi sa oko 400 miliona američkih dolara godišnje njihovom budžetu koji ove godine iznosi približno 3,7 milijardi američkih dolara (primera radi, Kina daje 44 miliona).

Ima i onih koji upućuju ozbiljne kritike republikanskoj administraciji povodom optužbi upućenih SZO. Mnogi smatraju da je ovo samo odvlačenje pažnje sa kritične situacije i nesposobnosti državnog aparata da se suprotstavi izazovu koji predstavlja COVID-19. Druga zamerka je upućena republikancima koji se zalažu za povlačenje sredstava jer mnogi smatraju da bi to ozbiljno poremetilo rad organizacije koja pomaže koordinaciji i borbi celog sveta sa pandemijom.

Stručnjaci za zarazne bolesti u SAD-u smatraju da su optužbe upućene Tedrosu neprimerene i političke prirode. U Tedrosovu korist ide i podrška koju je dobio od strane struke, pre svega od najistaknutijeg američkog stručnjaka na polju zaraznih bolesti – Entonija Faučija. Ovakvo „upiranje prstom“ na sve strane jedino može biti signal glasačima da trenutna administracija ne samo što nije sposobna da se izbori sa pandemijom, već nije ni spremna da prihvati odgovornost za situaciju u koju su došli i za odluke koje su doneli.


Aleksandar Bogićević