Poslednjih nedelja svedoci smo velikih turbulencija svetu koje nisu zaobišle ni Sjedinjene Američke Države. Šta više, Amerika je država sa najviše registrovanih slučajeva virusa korona u svetu i preti da uskoro prestigne Španiju i Italiju po broju preminulih. Pandemija virusa Kovid-19 je potpuno izmenila tok prajmarisa u svim saveznim državama. Ukupno 15 država, uključujući Njujork, Pensilvaniju i Ohajo, odložilo je svoje izbore za maj ili jun. Međutim, Viskonsin je istrajao u nameri da se izbori održe kada su bili i predviđeni – 7. aprila.

Guverner te države, Toni Evers, danima je pokušavao da izborne dane učini bezbednim za građane koji bi glasali na biračkim mestima, a dodatno je predlagao i produženje roka za slanje glasačkih listića i glasanje poštom. Ova odluka je dovela do sukoba sa republikancima, koji su izjavili da nema vremena za promenu pravila i donošenje novih propisa. Toni Evers je juče pokušao da odloži izbore na biračkim mestima za 9. jun pozivajući se na zdravstvene rizike zbog pandemije Kovida-19.

Nažalost, odlaganje je bilo neuspešno. Republikanci su munjevito reagovali i podneli tužbu Vrhovnom sudu države Viskonsin. Tvrdili su da je Toni Evers odlaganjem izbora prekoračio svoja guvernerska ovlašćenja. Dodatno, republikanci su podneli još jednu tužbu, ali direktno Vrhovnom sudu Sjedinjenih država protiv odluke jednog saveznog sudije.

Vrhovni sud države Viskonsin je presudio 4-2 u korist republikanaca. Tim povodom su se oglasili i Robin Vos, spiker Skupštine Viskonsina, i Skot Ficdžerald, vođa većine u Senatu ove države. Oni su u zajedničkoj izjavi rekli da guverner ne može jednostrano pomeriti datum izbora. „Ovi izbori će se odvijati kako je planirano“, dodali su. Da podsetimo, republikanci čine većinu i u Skupštini i u Senatu tzv. „Države jazavaca“.

U odvojenoj tužbi Republikanske partije, Vrhovni sud SAD (The Supreme court of United States) je glasao 5 prema 4 za poništenje odluke saveznog sudije kojom je bilo predviđeno da se u konačnom zbiru mogu računati svi glasovi pristigli do 13. aprila. Na kraju, računaće se samo oni glasovi koji do danas pristignu poštom.

Izbori u Viskonsinu će započeti danas. Birači ove savezne države će izaći na birališta kako bi glasali na unutarstranačkim, ali i lokalnim izborima, izborima za Vrhovni sud ove države, školske odbore i slično. Sve to uprkos naredbama u pogledu socijalnog distanciranja i zabrani javnih okupljanja. Podsećamo, mere predostrožnosti su povećane. Do sada je od posledica virusa korona u SAD umrlo 11.000 osoba, 367.000 je zaraženo, dok se blizu 20.000 oporavilo.


Pavle Janošević