Borba protiv virusa korona glavna je dnevnopolitička tema, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u čitavom svetu. Unutarstranački izbori su otkazani u Ohaju, Njujorku, Pensilvaniji, Luizijani, Delaveru i u još deset drugih država. Međutim, u saveznoj državi Viskonsin do odlaganja nije došlo. Oni će se, po svemu sudeći, organizovati kao što je i ranije bilo planirano – 7. aprila.

Ova odluka naišla je na negodovanje, pre svega iz redova Demokratske partije, a svoje nezadovoljstvo su iskazali i gradonačelnici najnaseljenijih gradova u ovoj saveznoj državi (uključujući Milvoki i Medison). Oni su uputili pisanu molbu generalnom sekretaru Odeljenja za javne usluge (Department of the Human Services) Andewi Palm (Andrea Palm). U tom pismu se, između ostalog navodi i sledeće: „Pozivamo Vas da primenite u praksi sve neophodne mere da bismo uspeli da iskontrolišemo širenje virusa COVID-19“, prenosi Politico. Pod pomenutim merama, oni podrazumevaju sledeće: žele da, što je moguće više, umanje broj birača koji će glasati na izbornim mestima; teže da povećaju broj listića koji će biti dostupni onima koji ne žele ili ne mogu lično da dođu da svoj glas prilože, već bi svoj glas poslali poštom (tzv. absentee voting). Uz ovo bi išla i propratna mera koja bi omogućila da se produži rok za slanje glasačkih listića.

Guverner savezne države Viskonsin, demokrata Toni Evers (Tony Evers), u subotu je sazvao sastanak čiji je cilj bio donošenje zakona koji bi omogućio glasanje putem pošte i produženje roka za predaju glasačkih listića. Međutim, ovaj predlog je naišao na negodovanje od strane republikanca koji smatraju da je prekasno za donošenje ovakvih mera i da izbori treba da se organizuju onako kako je i bilo planirano pre izbijanja pandemije COVID-19. Na kraju, zajednički jezik nije pronađen. Guverner Evers je optužio republikance da se „igraju politike“, kao i da „niko ne bi trebalo da bira između zdravlja i biračkog prava“.

Ovaj sukob republikanaca i demokrata dospeo je i do Vrhovnog suda SAD koji treba da odluči da li će prihvatiti odluku koju su doneli neki niži sudovi u Viskonsinu da se rok za slanje glasačkih listića produži do 13. aprila, čemu se protive pripadnici Republikanske partije. Oni čvrsto stoje iza toga da listići ne smeju biti prihvaćeni ukoliko su poslati nakon 7. aprila. Sa druge strane, demokrate ističu da je produženje roka neophodno s obzirom da veliki broj ljudi neće ni dobiti listiće do 7. aprila, pa samim tim neće ni biti u mogućnosti da ih do tog roka i pošalje.

Pored unutarstranačkih izbora u okviru dve najveće partije, 7. aprila u Viskonsinu treba da budu organizovani i izbori za mnoštvo drugih javnih funkcija na lokalnom nivou, kao i izbori za članove Vrhovnog suda ove savezne države.


Vuk Mišković