Demokrate i republikanci u Senatu nisu uspeli da se dogovore oko novog paketa pomoći koji bi stimulisao biznise koji su pogođeni trenutnom krizom uslovljenom virusom korona. Ovaj paket trebalo bi da obezbedi oko 2 biliona dolara pomoći različitim biznisima koji su pogođeni pandemijom „kineskog“ virusa. Najviše bi trebalo da dobiju putničke i teretne avio-kompanije koje su teško pogođene smanjenjem putovanja u zadnje vreme, ali svakako i druge grane privrede. Takođe, trebalo bi da obezbedi i isplatu od 1.200 dolara za svakog odraslog Amerikanca i 500 za svako dete.

Problemi između dve strane se javljaju jer demokrate smatraju da ovaj paket pomoći pomaže velike kompanije, a nedovoljno same radnike dok je, s druge strane, Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, napao demokrate da žele da proguraju svoju „listu želja“ progresivnih politika koje nemaju veze sa pomoći vezanom za oporavak od virusa korona. Te progresivne politike uključuju, primera radi, nove standarde emisije štetnih gasova za avio-kompanije ili neke olakšice za proizvodnju solarne i energije vetra. Mekonel je na to reagovao rekavši da Amerikanci treba da znaju da demokrate neće pustiti finansiranje izgradnje novih bolnica dok se ne usvoje neke politike Grin Nju Dila i da je neopravdano zadržavanje ovakvih mera zarad „finansiranja solarnih ploča“.

Demokrate pak kažu da se sa ovim paketom pomoći ponavlja greška iz 2008. kada je pomoć data velikim kompanijama dok su prosečni Amerikanci ostali ignorisani. Oni smatraju da se ovakva situacija ponavlja i da se pružaju sredstva za spašavanje velikim kompanijama dok se radnicima govori da se povuku i preuzmu odgovornost i da oni to neće moći da podnesu ponovo. Demokrate su izašle sa predlogom da se svakom američkom poreskom obvezniku da 1.500 dolara i 7.500 za petočlane porodice, uključujući penzionere i nezaposlene. Spikerka Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, koja je takođe uključena u razgovore je predložila drugi plan od oko 2,5 biliona dolara koji su izradile demokrate u Predstavničkom domu što još dodatno pokazuje podeljenost između dve strane.

Predsednik Donald Tramp je na brifingu u Beloj kući u ponedeljak rekao da se nada da će demokrate i republikanci brzo doći do dogovora i da ovo nije vreme za partije i politiku s obzirom na to da je ta pomoć u ovom trenutku zaista neophodna. Ono što bi moglo da ohrabri u ovom trenutku je to da se, po rečima sekretara za finansije Stivena Mnučina (Steven Mnuchin), dve strane nalaze blizu dogovora.

Poslednje glasanje u Senatu o ovom paketu pomoći rezultiralo je sa 49 za i 46 protiv, a da bi zakon bio usvojen neophodno je 60 glasova. Posao verovatno neće biti lakši nakon što je objavljeno da je senator Rend Pol pozitivan na koronavirus i da je, pored njega, još 5 republikanskih senatora otišlo u samoizolaciju s obzirom da su bili u kontaktu sa njim. Američkoj ekonomiji je trenutno neophodna pomoć s obzirom na veliku ekonomsku nesigurnost otkako je započelo širenje virusa i jasno je da će ekonomski oporavak biti težak gotovo kao i borba protiv Kovid-19.


Nikola Milinković