Džozef Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na izborima 3. novembra 2020. godine, izjavio je u četvrtak, tokom događaja virtuelnog prikupljanja sredstava, da misli kako će aktuelni predsednik SAD Donald Tramp pokušati da odloži predsedničke izbore, pod izgovorom da se ne mogu održati usled pandemije virusa korona. Iz Trampovog tima nisu bili dostupni za komentar povodom ovih navoda tokom jučerašnjeg dana.

Iako su do sada odloženi predstojeći primarni izbori i kokusi u većini saveznih država, pa čak i Demokratska nacionalna konvencija, Bajden je više puta isticao kako se protivi bilo kakvoj ideji pomeranja glavnih izbora, navodeći da su se održavali i za vreme Građanskog rata i Drugog svetskog rata, te da ni ove vanredne okolnosti ne mogu opravdati takav potez. Demokrate su već predložile modifikovano glasanje – putem pošte 3. novembra, kako bi se ispoštovala uputstva epidemiologa i zaštitili građani, međutim za sada republikanci iz Senata (gde imaju većinu) i Trampova administracija odbijaju predlog.

Vrlo bitno je istaći i da važna odluka o mogućem odlaganju predsedničkih izbora ne može biti doneta jednostrano od strane predsednika (čak ni Trampa), jer datum je određen zakonom, koji datira još iz 1845. godine, te je nužna potvrda Kongresa. Bez obzira, među demokratama i njihovim biračima postoji zabrinutost da bi se to moglo desiti.

Sam Bajden dodaje, a prenosi Politico, kako bi pomeranje izbora bio jedini način na koji Tramp može potencijalno da osvoji svoj drugi mandat. Ukoliko pogledamo najnovije nacionalno istraživanja javnog mnjenja, koje je objavio NBC, a koje je urađeno u saradnji sa The Wall Street Journal, 49% Amerikanaca bi podržalo Bajdena, naspram 42% koliko bi glasalo za Trampa. Pored toga, ankete koje su sproveli Reuters, Fox News i Quinnipac University (objavljene 20., 21. i 22. aprila) pokazuju da Bajden ima prednost u državama koje su bile ključne za Trampov dolazak na vlast 2016. godine – Mičigen, Viskonsin, Pensilvanija, Florida. Jasno je da se predsednik suočava sa rastom nepoverenja u njegovo vođstvo tokom krize i da to može biti ozbiljan problem za njegov reizbor. Isto tako, do zakazanih izbora je ostalo više od 6 meseci i dosta toga može se desiti u međuvremenu, te treba biti oprezan i uzeti sa rezervom trenutna predviđanja, jer ako se nešto pokazalo kao nezahvalno to je prognoziranje pobednika na američkim predsedničkim izborima, što je najbolje demonstrirao sam Donald Tramp pobedivši Hilari Klinton 2016. godine.


Igor Mirosavljević