Nakon što je pretpostavljeni kandidat Demokratske partije Džozef Bajden odlučio da mu partnerka na izbornom listiću bude senatorka iz Kalifornije, Kamala Haris, reakcije na ovu odluku bile su različite.

Najglasnije kritike bile su upućene od strane republikanaca, koji su podsetili na određena neslaganja koja su postojala između Harisove i Bajdena. Tim zadužen za Trampovu kampanju je ubrzo nakon što je Džozef Bajden proglasio da će Kamala Haris biti potencijalna potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država objavio reklamu u kojoj je senatorka iz Kalifornije okarakterisana kao radikalna levičarka koja se oštro suprotstavljala Bajdenovim stavovima, koje je smatrala rasističkim.

Na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak u Beloj kući, govorilo se o tome da li Harisova pravno gledano uopšte može da se kandiduje za poziciju potpredsednice, iako je rođena u SAD (i po tom osnovu automatski stekla američko državljanstvo) kao ćerka imigranata iz Indije i Jamajke. Upitan da prokomentariše ovu mogućnost, Donald Tramp je rekao da je čuo za to, ali da međutim ne zna da li je tačno, ostavljajući prostora za dodatna nagađanja o poreklu Harisove. Prema rečima američkih pravnika, mesto rođenja njenih roditelja nije od značaja, s obzirom na to da je Harisova rođena u Americi, te je teorija o tome da ona ne ispunjava kriterijume neophodne za potpredsednicu neosnovana. Međutim, pojavljivanje takve vesti u medijima i na društvenim mrežama prouzrokovalo je mnoštvo rasističkih komentara na račun Kamale Haris, koja je prva tamnoputa žena u trci za mesto potpredsednice Sjedinjenih Američkih Država. Potencijalni dolazak Harisove na mesto potpredsednice značio bi veću vidljivost žena koje ne pripadaju većinskom delu američkog stanovništva, na odlučujućim pozicijama.

S druge strane, Džo Bajden je do sada pretrpeo brojne kritike zbog svojih obraćanja u kojima je prepoznavana rasistička konotacija, kao i zbog svoje saradnje sa segregacionistima u Senatu SAD tokom sedamdesetih godina, što je u nekoliko slučajeva u prošlosti bila tačka razmimoilaženja i rasprave sa Harisovom. Osim toga, Kamala Haris je jasno stala uz žene koje su optužile Bajdena za seksualno zlostavljanje, rekavši da im veruje i da poštuje to što su iznele svoje priče u javnost, međutim, u slučaju Tare Rid, kada je Bajden već postao pretpostavljeni kandidat demokrata, Harisova je ipak ublažila svoje stavove. Ona je tada rekla da Tara Rid ima pravo da ispriča svoju priču, ali i da je Džozef Bajden neko ko je godinama radio na osnaživanju žena i ostvarivanju ženskih prava, te da bi joj bila čast da sarađuje sa njim.

O značaju izbora Kamale Haris za partnerku u izbornoj trci govori i činjenica da je samo 48 časova nakon što se ta vest pojavila u javnosti, za kampanju prikupljeno 48 miliona dolara, a čak i pre zvaničnog proglašenja, Harisova je sakupila 5 miliona dolara za Bajdenovu kampanju.

Po svemu sudeći, deluje da su ipak sva neslaganja između Bajdena i Harisove sklonjena u drugi plan, s obzirom na to da će se zajedno boriti za pobedu na predstojećim novembarskim izborima.


Miljana Jovanović