Izabrana potpredsednica Kamala Haris je u četvrtak otkrila spisak imena njenih najbližih zvaničnika. Kako prenosi POLITICO, za poziciju šefa osoblja izabrana je Tina Flurnoj (Tina Flournoy). Ona je do sada vršila funkciju šefa osoblja nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona. Tokom 90-ih je bila na mnogobrojnim pozicijama u Demokratskoj partiji i predstavljala značajnu figuru u izbornim štabovima Bila Klintona i Ala Gora. Pored toga, ova afroamerička političarka je radila kao pomoćnik predsedniku za javne politike u Američkoj federaciji nastavnika (American Federation of Teachers).

Na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost izabrana je Nensi Mekeldovni (Nancy McEldowney) nekadašnji ambasador SAD u Bugarskoj. Takođe, nalazila se na mestu zamenika šefa misije Sjedinjenih Država u Turskoj i Azerbejdžanu. Kao i Flurnojeva, Mekeldovnijeva je bila istaknuti član Klintonove administracije obavljajući funkciju direktora za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Kamala Haris je svakako nagradila lojalnost svojih podređenih, imenujući Rohini Kosoglu, dugogodišnju konsultantkinju na mesto savetnice za unutrašnja pitanja. Kosoglu je bila prva žena poreklom iz Južne Azije koja je služila kao šef osoblja nekom senatoru. Svoju saradnju sa Kamalom Haris je započela 2017. godine da bi do tada bila zakonodavni pomoćnik senatorki Debi Stabenou (Debbie Stabenow) iz Mičigena.

Nešto ranije, poziciju direktora komunikacija u kabinetu buduće potpredsednice je zauzela Ešli Etijen (Ashley Etienne) koja je obavljala tu funkciju kod predsedavajuće Predstavničkog doma SAD, Nensi Pelosi, kao i u kabinetu nekadašnjeg predsednika Baraka Obame 2014. godine. Mesto glavnog portparola u kabinetu Kamale Haris je pripalo Simoni Sanders (Symone Sanders) nekadašnjoj analitičarki na CNN-u koja se proslavila u političkim krugovima 2016. godine kada je obavljala funkciju Nacionalnog sekretara za medije (National Press Secretary) za senatora Bernija Sandersa koji je tada učestvovao na preliminarnim izborima Demokratske partije. Tokom ovogodišnje izborne kampanje Džozefa Bajdena nalazila se na mestu istaknutog savetnika.

Pomenuta imenovanja predstavljaju nastavak trenda koji je započeo predlaganjem Kamale Haris za potpredsedničkog kandidata Demokratske partije i nastavljen je predstavljanjem članova tima za odnose javnošću i tima za ekonomski oporavak zemlje, koji u velikoj meri čine žene. Na ovaj način Bajdenov tim nastavlja da pokazuje kako su inkluzivnost manjina i rodna ravnopravnost lajt motivi nove administracije. Sa druge strane, uključivanjem ostvarenih stručnjaka iz redova, kako umerene struje, tako i progresivne struje, teži se ostvarivanju unutarpartijske kohezije. Sledeća tačka na dnevnom redu Bajdena i Harisove je predstavljanje članova tima za javno zdravlje – tela koje je eksponencijalno dobilo na značaju u kontekstu pandemije virusa korona i smatra se da će ova imenovanja, za razliku od prethodnih koja su se ticala ekonomije i odnosa sa javnošću, biti najpodložnija kritikama javnosti.


Ivan Životić