Džozef Bajden, pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 3. novembra, obećao je tokom 11. debate na unutarstranačkim izborima da će odabrati ženu kao svoju kandidatkinju za potpredsedničku poziciju. Od tada se spekuliše ko bi mogao biti Bajdenov izbor i koja kandidatkinja bi najviše doprinela pobedi demokrata. Izdvojilo se nekoliko visokorangiranih žena: iz progresivnog dela partije – Elizabet Voren (iz Masačusetsa); iz strateški važnih saveznih država – Ejmi Klobučar (Minesota); Afroamerikanki – Kamala Heris (Kalifornija), Val Demings (Florida), Stejsi Abrams (Džordžija); te iz Latino populacije – Ketrin Kortez-Masto (Nevada).

Upravo se senatorka iz Nevade Kortez-Masto oglasila saopštenjem u četvrtak, koje prenosi Associated Press, a u kojem je istakla da je odlučila da odustane od potencijalne kandidature za potpredsedničko mesto. Naime, ona se povlači iz svih daljih razmatranja u ovom pravcu, iako naglašava da će neumorno podržavati Bajdena. Kao razlog za svoju odluku, prva Latino senatorka ikada je navela nameru da se posveti rešavanju krize i pomoći stanovnicima Nevade, koja je jedna od država ekonomski najteže pogođenih pandemijom virusa korona. Džo Bajden se zahvalio senatorki i izrazio divljenje prema njenom integritetu i posvećenosti Nevadi. U sličnom tonu se obratio i Hari Rid, bivši lider demokrata u Senatu i Bajdenov dugogodišnji prijatelj, te mentor i saradnik Kortez-Masto, za koga se veruje da je pružao najveću podršku njenom izboru kao kandidatkinje za potpredsednicu (tzv. running mate). Podsetimo, pojedini aktivisti i savetnici su isticali da bi Kortez-Masto imala značajnu ulogu u privlačenju Latino glasača, među kojima Bajden ima manjak poverenja, pogotovo u Arizoni, Teksasu i na Floridi – državama gde je Donald Tramp odneo pobedu 2016. godine.

U svakom slučaju, potraga za kandidatkinjom se intenzivirala i Bajdenov tim je, prema dostupnim informacijama, obavio sve intervjue, pa se očekuje da će najkasnije do 1. avgusta bivši potpredsednik SAD obelodaniti ime potencijalne buduće potpredsednice. U tom kontekstu, zanimljive rezultate donosi anketa koju su tokom ove nedelje sproveli Politico i Morning Consult, a koja pokazuje kako Elizabet Voren može doneti najznačajniju podršku, ukoliko bi ona bila drugi deo tandema, pre svega među biračima mlađim od 45 godina, afroameričkim stanovništvom i, vrlo važno, Hispanoamerikancima.

Značajno je i napomenuti da Sjedinjene Države nikada do sada nisu imale predsednicu niti potpredsednicu, a samo su dve žene iz redova dve glavne partije do sada bile kandidatkinje za potpredsedničko mesto i to bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin 2008. (ispred Republikanske partije) i bivša kogresmenka iz Njujorka, Džeraldin Feraro 1984. godine (ispred Demokratske partije).


Igor Mirosavljević