Talsi Gabard odbija da bude “izbrisana” iz trke

Nakon rezultata kokusa u Ajovi i  prajmarisa u Nju Hempširu, u medijima se pokrenula rasprava čime Talsi Gabard opravdava nastavak učešća na unutarstranačkim izborima Demokratske partije. Na kokusu u Ajovi ostala je bez delegata, a na izborima u Nju Hempširu prošle nedelje završila na sedmom mestu, osvojivši 3,3% glasova, te mnogi smatraju da bi trebalo da istupi iz trke. Međutim, ona se ne slaže, što je jasno istakla prilikom svog pojavljivanja na “Fox Business”-u, u programu „Varney & Co.“.

Talsi navodi da su upravo mediji razlog što njen glas do sada nije uspeo da dospe do birača. Smatra da je njena kampanja od samog početka zanemarena od strane medija: “glasači nisu imali prilike da čuju moju poruku i da se upoznaju sa mojom prošlošću i iskustvom koje nosim”.

A koja je poruka koju je Talsi uputila biračima širom zemlje? Prva žena ratni veteran koja se kandiduje za predsednika u fokus svoje kampanje stavlja pitanje spoljne politike i kao jedan od osnovnih ciljeva ističe okončavanje beskorisnih ratova. Stanovišta je da bi novac koji Ameriku košta držanje trupa u Avganistanu bilo bolje potrošiti na zadovoljavanje potreba njenih građana i uložiti u zdravstvo, obrazovanje i infrastukturu.

Svoje ideje iznela je i u Portlandu, u državi Mejn, gde se u subotu uveče okupilo više od dve stotine ljudi. Iako će na predstojećim preliminarnim izborima u Mejnu, 3. marta, moći da se izjasne samo oni koji su se do petka registrovali kao glasači Demokratske partije, ona se, kao i kroz čitavu svoju kampanju obraćala pripadnicima svih partija. Publiku su činili pretežno simpatizeri Zelenih i neopredeljeni birači, zatim Demokrate i nekoliko Republikanaca. U intervijuu za Bangor Daily News navodi da je njena mogućnost da privuče politički raznovrsne birače ono što bi joj dalu prednost u odnosu na Trampa u novembarskim izborima.

Jasno je da, uprkos dosadašnjim rezultatima i izazovima sa kojima se suočava, Talsi Gabard nema nameru da odustane i napusti trku. Veruje da, kada god stupi u kontakt sa biračima, bilo preko televizije ili uživo, podrška raste i jača i očekuje da će to doći do izražaja na kokusima i izborima koji slede. Prema agregaciji istraživanja koje je sproveo portal Real Clear Politics, Gabard u proseku uživa podršku 1,6% birača. Međutim, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja sprovedenog između 9. i 11. februara, njena trenutna podrška među demokratskim biračima iznosi 4%. Reklo bi se dovoljno za nadu, ali pitanje da li i za pobedu.


Ivana Milićević