Kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom istakao je da će Kina pomoći Sjedinjenim Državama u borbi protiv novog virusa korona (COVID – 19), s obzirom da Sjedinjene Američke Države postaju novo žarište pandemije.

Kina je proteklih meseci bila epicentar koronavirusa, međutim sada se Sjedinjene Američke Države nalaze na vrhu liste po broju zaraženih ovim virusom, a bolnice u gradovima kakav je Njujork jedva uspevaju da se izbore sa prilivom pacijenata. Ali, izgleda da je pandemija dovela do, makar privremenog, prekida svojevrsnog ,,hladnog rata” između ove dve supersile. Kineski predsednik istakao je kako su odnosi SAD i Kine vrlo kritični, ali da smatra da se u ovim okolnostima moraju ujediniti kako bi se izborili sa pandemijom, kao i da Kina razume situaciju u kojoj se Amerika nalazi i da je spremna da pruži pomoć. S druge strane, mediji u Kini su preneli kako je Tramp rekao da mu je kinesko iskustvo dalo veliku inspiraciju i da će zaštititi kineske državljane koji se nalaze u Americi. Kako prenosi The Guardian, Si Đinping je naglasio da je ,,saradnja jedini izbor“ i da se nada da će SAD preuzeti ,,suštinske akcije“ kako bi se među Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama razvio odnos zasnovan na ,,međusobnom poštovanju i saradnji koja je korisna za obe strane“. Tramp se po ovom pitanju oglasio na Tviteru:

Među komentarima može se naći i reakcija predsednika Srbije, Aleksandra Vučića:

Samo par dana pre, između SAD i Kine razvijala se žestoka tenzija. Tramp je virus nazvao ,,kineskim’’ ne smatrajući to rasističkim, jer ,,virus dolazi iz Kine’’. S druge strane, Kina je navodno dozvoljavala širenje vesti da su virus doneli američki vojnici koji su prošlog oktobra bili u Vuhanu. Reporteri bez granica smatraju da je Kina kontrolom medija inicijalno krila vesti o ozbiljnosti novog virusa.

Kina, međutim, nije samo Sjedinjenim Državama ponudila pomoć, već i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i španskom kralju Felipeu, dok su kineski stručnjaci prisutni u Italiji i Srbiji, a medicinski materijali se šalju širom sveta. Pomoć je ponuđena i Iranu, koji trpi i posledice sankcija i čije su vlasti prethodno odbile pomoć SAD, a pokazana je solidarnost i sa afričkim zemljama.

Izgleda da globalna kriza poput ove polako menja odnose na međunarodnoj sceni. Umesto Zapada, predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama, Kina je sada ta koja pritiče u pomoć širom sveta. Naspram Trampovog unitarizma i traganja za unutrašnjim i spoljnim neprijateljem, Đinping se zalaže za međunarodnu saradnju u oblasti zdravstva. Na G20 sastanku održanom u četvrtak u obliku video konferencije, na kojoj su učestvovali lideri najvećih ekonomija sveta, Đinping ih je pozvao da globalno bolje koordinišu makroekonomsku politiku kako bi se smanjile posledice koje pandemija ostavlja i u ovom polju i kako bi se sprečilo da svetska ekonomija zapadne u recesiju.


Ivana Janković