Nakon objave predsednika Trampa da planira da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), za koju smatra da nije učinila dovoljno svojim preporukama i preventivnim merama, sada se razmatra distribucija novca na druge organizacije koje se bave pitanjima zdravstva.

Džon Barsa (John Barsa), direktor Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID), smatra da će trenutna pauza u finansiranju SZO omogućiti agenciji čiji je direkor da finansije prusmeri na alternativne organizacije koje bi se uhvatile u koštac sa ovako važnim poslom. Međutim, stručnjaci za pitanja zdravstvene politike na globalnom nivou upozoravaju da bi ovakvo postupanje moglo naškoditi jedinom međunarodnom telu koje je sposobno usmeraviti globalnu akciju u borbi sa epidemijom COVID-19, naročito među najugroženijim društvima.

Neposredno nakon ove izjave, Amenda Glazman (Amanda Glassman) iz Centra za globalni razvoj, istakla je da “nijedan postojeći program ne može zameniti rad SZO“. Na nju se nadovezao predsednik i izvršni direktor Globalnog saveta za zdravlje, Lojs Pis (Loice Pece) rekavši da nijedna agencija, zemlja ili organizacija ne može da obalja posao SZO, posebno usred globalne zdravstvene krize

Državni sekretar. Majk Pompeo (Mike Pompeo) počeo je da gradi temelje za izlazak SAD iz SZO, optužujući rukovodstvo agencije da nije izvršilo pritisak na Kinu u postupanju sa izbijanjem epidemije, nastalom u Vuhanu. „Ovo nije prvi put da se moramo suočiti sa nedostacima ove organizacije koja predstavlja deo Ujedinjenih nacija“, istakao je Pompeo za Foks Njuz (Fox News). Pojedini zvaničnici vlade čak predlažu da prekid doprinosa SZO bude trajan.

Pompeo se pozvao na smernice SZO utvrđene nakon epidemije SARS-a iz 2003. Godine, koje upućuju kada i na koji način države članice treba da upozore organizaciju na moguću pretnju svetskom zdravlju. „Čvrsto verujemo da Komunistička partija Kine nije blagovremeno prijavila eksploziju COVID-19 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji“, rekao je Pompeo. Pored toga, smatra da su smernice SZO dale generalnom direktoru mogućnost da izađe u javnost sa podacima kada se jedna država članica ne pridržava pravila, ali se to nije dogodilo.

Stiče se utisak da se nastavlja trend iskljčivanja SAD iz učešća u svetskim organizacijama, koji je počeo sa povlačenjem iz Pariskog klimatskog sporazuma, što može biti vrlo rizično za svetsku politiku, jer je jedan od njenih najbitnijih aktera samoincijativno izašao iz tokova u čijem stvaranju je i sam učestvovao. Ovim potezom SAD ostavljaju prostor najvećem suparniku na međunarodnoj sceni, Kini, da ozbiljno uzdrma poziciju SAD kao globalnog lidera.  Pitanje promene ovog trenda može biti jedna od važnih tema finalu kampanje za predsedničke izbore u SAD, koji se održavaju 3. novembra.


Lazar Subotić