Od famoznih izbora 3. novembra sada je već prošlo nešto više od nedelju dana. Za predsednika je izabran kandidat Demokratske stranke Džo Bajden. Sa druge strane imamo trenutnog predsednika Trampa koji (ne) prihvata poraz, a ujedno se i svaki dan na Tviteru oglašava objavom kako je dobio ovogodišnje izbore. Ne sumnjamo da će sve ovo trajati bar još neko vreme. Međutim, otvaraju se još neka pitanja na američkoj političkoj sceni.

Jedno od takvih jeste i pitanje ko će biti naslednik Kamale Haris u Senatu. Podsećamo, Kamala Haris je Bajdenovom pobedom postala potpredsednica SAD, i time je nastalo upražnjeno senatorsko mesto u Kaliforniji, inače tradicionalno demokratskoj državi. Prethodnih dana u američkim medijima počelo je dosta da se priča i piše o ovoj temi. Može se reći da već imamo nekoliko kandidata koji bi mogli da popune ovo upražnjeno mesto.

Proces izbora bi u ovom slučaju izgledala ovako: Guverner Kalifornije, Gavin Njusom (Gavin Newsom) će imenovati potencijalnu zamenu, koja bi ovu funkciju obavljala nakon što bi Kamala Haris stupila na svoju novu funkciju potpredsednice SAD, što će se desiti na predsedničkoj inauguraciji januara meseca sledeće godine. Međutim, Njusom se nije posebno izašnjavao o ovoj temi. Po njegovim rečima smatra da ima ima dovoljno vremena i da rok nije određen. Takođe dodaje da mu je potrebno vremena kako bi pronašao adekvatnog kandidata koji bi popunio ovo vrlo važno mesto.

Kao neki od potencijalnih kandidata za ovu poziciju pominju se sledeća imena: Rohit Kana (Rohit Ro Khanna, kongresmen i predstavnik 17. kongresnog distrikta Kalifornije, Havijer Bekera (Xavier Becerra), advokat i kalifornijski državni tužilac, Alehandro Aleks Padila (Alejandro Alex Padilla) . Ostali kandidati koji se pominju jesu dugogodišnje kongresmenke Karen Bejs (Karen Bass) i Barbara Li, kao i zamenica guvernera Eleni Kunalakis.

Postoji još jedna činjenica koju bi valjalo pomenuti. Naime, postoji mogućnost da ove ili sledeće godine imamo izbore za oba senatorska mesta u ovoj saveznoj državi. Pored Kamale Haris, druga senatorka Kalifornije jeste Dajana Fajnštajn (Dianne Feinstein), koja je 2018. godine osvojila svoj šesti senatorski mandat. Sa svojih 87 godina trenutno je nastariji senator na funkciji. Međutim, Fajnštajn se do sada nije izjašnjavala da bi zbog svoje starosti prekinula svoj šesti mandat, koji ističe 2024. godine.


Pavle Janošević