Komisija za predsedničke debate je odlučila: svaki kandidat će imati dva minuta da izloži svoj početni argument u svakom od 6 segmenata debate bez prekidanja, a da bi se to obezbedilo, mikrofon drugog kanididata biće isključen, javlja The Hill. To da će svako imati po dva minuta na početku segmenta za početni argument nije novost, ali to da će mikrofoni biti isključeni jeste. Komisija je u saopštenju rekla da su „obe kampanje ponovo potvrdile da se slažu sa pravilom o neprekinuta dva minuta“ i da će „u cilju poštovanja ovog pravila, jedini kandidat kome će biti uključen mikrofon biti onaj koji će imati reč“. Nakon početnih argumenata, dodaje komisija, zarad „balansa u svakom segmentu, koji je napravljen sa ciljem da bude otvorena diskusija, mikrofoni oba kandidata biće otvoreni“. Ove promene dolaze nakon haotične prve debate u kojoj su veliki broj puta kandidati prekidali jedan drugog.

U reakciji na promene iz kampanjae Donalda Trampa, odakle su ranije dolazili napadi na komisiju zbog potencijalne promene pravila, rečeno je da će predsednik učestvovati u debati bez obzira na „promene pravila u poslednjem minutu od strane pristrasne komisije“. Napadi na komisiju iz Trampove kampanje dolazili su i zbog optužbi na račun Stiva Skalija, političkog urednika C-SPAN-a koji je trebalo da moderira drugu debatu, zbog toga što su ga smatrali pristrasnim što se, u nekoj meri, pokazalo i tačnim, zbog čega je suspendovan od strane C-SPAN-a. Takođe, kritikovali su komisiju zbog prebacivanja onoga što je trebalo da bude druga debata u format na daljinu bez konsultacije sa kampanjom. Nakon te odluke, Tramp je rekao da neće učestvovati u debati, ubrzo je debata i otkazana.

Takođe, pre nekoliko dana objavljene su i teme o kojima će se diskutovati u debati. To će biti borba sa virusom COVID-19, američke porodice, rasni problemi u Americi, klimatske promene, nacionalna bezbednost i liderstvo. Debatu će moderirati novinarka NBC-ja Kristen Velker koja je jedna od dopisnica te televizije iz Bele kuće. Po pitanju tema menadžer kampanje predsednika Trampa, Bil Stepijen, na Tviteru je postavio pismo koje je Trampova kampanja poslala komisiji sa zahtevom da se u teme uključi i spoljna politika. Verovatno je da taj zahtev neće imati uticaja na samo održavanje i izgled debate i verovatno je da će tema spoljne politike biti uključena u pitanje o nacionalnoj bezbednosti. Ostaje nam samo da se nadamo da će do početka debate sve nesuglasice biti rešene i da ćemo moći da gledamo normalnu debatu sa normalnom diskusijom što nije bio slučaj prvi put.


Nikola Milinković