Komisija za predsedničke debate otkazala je drugi predizborni obračun predsednika Donalda Trampa i njegovog protivkandidata Džozefa Bajdena. Druga debata bila je prvobitno zakazana za 15. oktobar u Majamiju. Ovakav ishod bilo je jedino rešenje nakon nesuglasica dve kampanje oko formata predviđene debate.

Nakon što je veče nakon prve debate predsednik Tramp testiran pozitivno na virus korona, mnogo se spekulisalo da li će se druga debata uopšte održati i koje su sve opcije na raspolaganju. Tako je format debate, usled neizvesnog zdravstvenog stanja predsednika Trampa, promenjen u virtuelni. Komisija je ovakvu odluku obrazložila da je promena formata u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti svih uključenih. Međutim, predsednik Tramp i njegova kampanja protestovali su zbog ovakve odluke i izneli stav da je ova promena samo trik kako bi se pomoglo Bajdenu, te je predsednik i zvanično odbio da učestvuje u debati. Predsednik Tramp insistira na tome da nije zarazan, dok je predsednikov lekar, Šon Konli, izjavio da je predsednik u četvrtak završio terapiju protiv virusa korona i da očekuje da će predsednik Tramp moći da nastavi javne nastupe u subotu (10 dana od kako je objavljeno da je predsednik zaražen).

Kao odgovor na otkazivanje predsednika Trampa za učešće u virtuelnoj debati, portparolka bivšeg potpredsednika Bajdena izjavila je da bi oni pristali na virtuelnu debatu naredne nedelje. Međutim, kako do debate neće doći, Bajdenova kampanja je organizovala drugačiji format kako bi Bajden mogao da odgovara na pitanja, dok je i ABC Njuz (ABC News) potvrdio da će oni biti domaćin ovog formata. Bajdenova kampanja je ocenila i da je sramota da je predsednik otkazao jedinu debatu u kojoj birači postavljaju pitanja, ali i da to nije iznenađujuće.

Kampanja predsednik Trampa je čak predložila Bajdenovoj kampanji da se usaglase da novi datum druge debate bude 22. oktobra, a treća debata da bude zakazana za 29. oktobar, samo nekoliko dana pre izbora 3. novembra. Ovaj predlog je odbijen, uz jasan stav da raspored debata ne pravi Donald Tramp, već Komisija o predsedničkim debatama.

Različiti su stavovi o učešću i održavanju debate, ali većina izražava zabrinutost da bi Trampovo otkazivanje ove debate moglo loše da se odrazi po njega i izborne rezultate, kao i uopšte celokupna situacija u vezi sa njegovim zaražavanjem virusom korona.

Ono što bi prema ranijem planu bila treća debata 22. oktobra u Nešvilu, preostaje kao još jedini susret predsednika Trampa i kandidata demokrata Džofera Bajdena pre izbora 3. novembra, ukoliko i za ovu debatu ne dođe do nekih promena.


Aleksandra Baklaja