U zajedničkom obraćanju guvernera Njujorka Endrjua Kuoma (Andrew Cuomo) i gradonačelnika grada Njujorka Bila de Blazia (Bil de Blasio) u petak, najavljeno je postepeno otvaranje nakon pandemije virusa korona. Otvaranje je planirano za 8. jun.

Prema Kuomovim rečima, Njujork je spreman za otvaranje sledeće nedelje. Guverner sa otvaranjem očekuje i veliki priliv radnika, što bi značilo i konačno pokretanje ekonomije, kako bi se što brže ublažile posledice koje je korona virus ostavio. Međutim, da bi do otvaranja zaista došlo neophodna je usklađenost sa zahtevima koji su izneti u Regionalnim smernicama za otvaranje države Njujork, a koje uključuju određene uslove koji moraju biti ispunjeni. Uslovi podrazumevaju da je niska stopa zaraženih, da zdravstveni sistem može da podrži ponovno pojavljivanje velikog broja obolelih, da je sistem testiranja novozaraženih na zadovoljavajućem nivou, kao i da postoji mogućnost za praćenje kontakata kako bi se predupredilo širenje virusa.

Prema fazama otvaranja koje su ranije predstavljene, najpre će početi s radom tekstilna industrija, hemijska industrija, građevinski sektor, proizvodnja nameštaja i elektronskih uređaja. Nakon toga, ukoliko ne bude pogoršanja situacije, nastaviće se sa postepenim ublažavanjem mera.

Kako prenosi Politico, gradonačelnik grada Njujorka Bil de Blazio nije bio voljan da precizira datum za otvaranje, ali je istakao da podržava Kuomove odluke. Kuomo i De Blazio pohvalili su jedan drugog rekavši da su istrajno radili na zajedničkom cilju, uz istu strategiju i pristup.

Takođe, tokom obraćanja Kuoma i de Blazia pokrenuto je i pitanje javnog prevoza u Njujorku, s obzirom na to da će postepenim otvaranjem biti sve veći broj radnika koji će odlaziti na posao. Gradonačelnik de Blazio uputio je kritiku MTA (Metropolitan Transportation Authority), kompaniji zaduženoj za javni prevoz u Njujorku, koja prema njegovim rečima, nije osmislila dovoljno dobar plan za ponovno aktiviranje prevoza.

Do sada je pet regiona uspešno ušlo u drugu fazu otvaranja koja uključuje i aktiviranje uslužnog sektora, maloprodaje, finansija i administrativne podrške, međutim i De Blazio i Kuomo pozvali su na poštovanje mera i strpljenje. Oni su istakli da iako dolazi do popuštanja mera, to ne znači da će život Njujorčana biti isti kao pre pandemije, već da se pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski moraju poštovati kako bi se izbegao ponovni porast broja zaraženih.


Miljana Jovanović