Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država  Eliot Engel najavio je da će Odbor početi da radi na rezoluciji kojom bi američki državni sekretar Majk Pompeo bio optužen za nepoštovanje suda, pozivajući se na Pompeovo odbijanje da se odazove na sudske pozive zbog „političke zloupotrebe“ resursa Odeljenja.

Iako prilično bled i u senci govora prve dame SAD, mnogi Pompeov govor na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji smatraju neprikladnim, dok prema Engelovim rečima, govor „predstavlja alarmantno nepoštovanje zakona i pravila koji bi trebalo da propisuju njegovo ponašanje“. Engel verovatni misli na Hečov zakon koji zabranjuje članovima izvršne vlasti, osim predsedniku i potpredsedniku, da učestvuju u političkim aktivnostima.

„Čini se da (Pompeo) misli da je funkcija koju obavlja, odeljenje kojim rukovodi, osoblje koje nadgleda i dolari poreskih obveznika koji sve to plaćaju tu radi njegove lične i političke koristi“, navodi Engel.

Odbor je prošlog meseca izdao sudski nalog kojim se od Pompea zahteva da dostavi dokumenta prethodno dostavljena Senatu, a koja se odnose na vezu demokratskog kandidata za predsednika Džoa Bajdena s ukrajinskom energetskom kompanijom Burisma Holdings.

„Nakon što je u poslednje dve godine pokušao da omete gotovo svaki nadzorni postupak Odbora za spoljne poslove, Pompeo je i više nego srećan da pomogne republikancima u Senatu da unaprede svoje teorije zavere o Bajdenu“, rekao je Engel prošlog meseca, dodajući da „želi da ima pun uvid u to šta je dostavljeno Senatu i da želi da i američki narod to vidi“.

Iz Odbora tvrde da, iako je Stejt department senatskim odborima predao oko 16.000 strana koji se tiču Bajdenove veze s Ukrajinom, Engelov zahtev da dobije kopije je odbijen.

Odbor američkog Senata koji predvode republikanci prikupljao je informacije u vezi sa Hanterom Bajdenom, sinom bivšeg potpredsednika SAD i sadašnjeg kandidata za predsednika. Hanter Bajden imao je visoku poziciju u ukrajinskoj energetskoj kompaniji Burisma dok mu je otac bio potpredsednik pod Barakom Obamom. Upravo u tom periodu je Džo Bajden podržao smenu glavnog tužioca Ukrajine za koga je konstatovano da se nedovoljno bori protiv korupcije.

Tramp je više puta iznosio nepotvrđene tvrdnje da je Džo Bajden intervenisao u Ukrajini da bi zaštitio svog sina, a vest da je Tramp u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine 25. jula prošle godine zahtevao od njega da istraži Bajdenove pokrenula je istragu o opozivu predsednika.

Inače, Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa odgovoran je za nadziranje spoljnopolitičkih pitanja poput strane pomoći, razvoja nacionalne bezbednosti koja utiče na spoljnu politiku, strateško planiranje, održavanja i sprovođenja mira i sankcija Ujedinjenih nacija, kontrole naoružanja i razoružanja i drugo. Takođe, može vršiti istrage po bilo kom pitanju iz njegove nadležnosti.


Ivana Janković