Džozef Bajden polako ujedinjuje demokratski front. Barak Obama, Elizabet Voren, senatori, kongresmeni, pa i Berni Sanders, svi oni su poslednjih dana podržali nekadašnjeg potpredsednika u trci za predsednika Sjedinjenih Država. Juče je stigao javni izraz podrške od najvećeg islamskog komiteta za političko delovanje (PAC) na teritoriji SAD, Emgejdž (Emgage). Ova grupa je prethodno dala podršku senatoru iz Vermonta, Berniju Sandersu (Bernie Sanders). Ipak, sa obustavom njegove kampanje, doneli su odluku da se dalja podrška usmeri prema jedinom preostalom kandidatu.

Naravno, podrška nije usledila odmah po okončanju Sandersove kampanje, već su se za taj potez odlučili tek nakon Bajdenove izjave da će se zalagati za ukidanje izvršne naredbe 13769 koju je doneo predsednik Tramp. Naime, reč je o dokumentu koji se odnosi na zabranu ulaska građanima iz 7 zemalja naseljenim pretežno stanovnicima islamske veroispovesti na teritoriju SAD. Na odluku ih je podstakao i Bajdenov stav da će se zalagati za povećanje gornje granice za broj izbeglica koje mogu ući u SAD. Na kraju, Bernijevo izražavanje javne podrške Bajdenovoj kandidaturi samo ih je dodatno ohrabrilo na ovaj potez.

„Džo Bajden je primer vođe koji je u stanju da ispuni obećanje dato američkim građanima, posebno onim najugroženijim, ali i obećanje SAD dato građanima planete“, istakao je Vael Alzajet (Wa’el Alzayat), generalni direktor Emgejdža, prenosi Politico. Bajden se zahvalio na podršci. „Od vlasnika malih preduzeća pa sve do zdravstvenih radnika koji se na prvim linijama bore protiv COVID-19, američki muslimani svakodnevno doprinose uspehu naše nacije. Kao predsednik, boriću se za muslimanske zajednice širom zemlje, odmah ću ukinuti zabranu ulaska muslimana (Muslim ban) u našu državu koju je nametnuo Donald Tramp i prigrliti različitost kao jezgro snage naše nacije, a ne razdora.“, izneo je Bajden u svom saopštenju.

Leta 2019. godine, samo su dva predsednička kandidata, Berni Sanders i Džulijan Kastro (Julián Castro) prisustvovala godišnjoj konferenciji Islamskog društva Severne Amerike, čiji je domaćin bila Emgejdž grupa. Prisustvo samo dva pomenuta gospodina, ostavilo je utisak da drugi kandidati ignorišu ili prosto nisu zainteresovani za delovanje ove religijske grupe. Međutim, kako je procenjenja stopa izlaznosti muslimanskih glasača porasla za 25% u kritičnim državama, poput Ohaja (Ohio), Floride (Florida), Mičigena (Michigan) i Virdžinije (Virginia) u periodu od 2014. do 2018. godine, sigurno je da će demokrate obratiti veću pažnju na zahteve muslimanskih birača. Imajući u vidu da je u svim navedenim državama, izuzev Virdžinije, Tramp ostvario pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine, Bajdenu će podrška islamske zajednice biti i te kako od pomoći u novembarskoj trci za Belu kuću.


Lazar Subotić