Veliki ulični protesti upereni protiv aktuelnog predsednika, Donalda Trampa (Donald Trump), izazvani ubistvom Afroamerikanca, Džordža Flojda (George Floyd), se ne stišavaju. Istovremeno, ne jenjava ni sukob Trampa sa društvenom mrežom Tviter (Twitter).

Naime, predsednik Tramp je na svom Tviter nalogu objavio video snimak u trajanju od nepuna četiri minuta gde između ostalog, Flojdovu smrt naziva velikom tragedijom uz simultani prikaz fotografija demonstranata koji oplakuju Flojdovu smrt. Međutim, predsednik na snimku upozorava i na nasilje i anarhiju koju sprovode radikalne levičarske grupe, uz priložene fotografije nereda i pljačke na protestima. Takođe, označava veliku većinu pripadnika policije kao predane javne službenike. Na snimku se mogu videti i fotografije na kojima policajci grle civile koji čiste grafite i smeće na ulicama. Tramp na taj način želi da u ovom kritičnom trenutku, delimično utiče na promenu slike o policiji, iako je u većini saveznih država policija vrlo brutalno reagovala prema demonstrantima.

Međutim, Tviter je obrisao video, tvrdeći da su prekršene smernice o zaštiti autorskih prava. Menadžer za odnose za javnošću, kompanije Tviter, istakao je da su primili žalbu od vlasnika autorskih prava na bar jednu od slika u video snimku, a pored toga Lumen baza podataka, Univerziteta Harvard, pregledala je žalbu i utvrdila da je ona u skladu sa Zakonom o autorskim pravima digitalnog milenijuma, prenosi magazin The Hill.

Sa druge strane, menadžer za odnose sa javnošću Trampove izborne kampanje, Endru Klark (Andrew Clark), smatra da su ostali uskraćeni za objašnjenje, zašto se pravila društvene mreže Tviter primenjuju samo na Trampovu kampanju, ali ne i na ostale. Cenzurisanje predsednikove poruke koja poziva na jedinstvo u svetlu demonstracija izazvanih Flojdovom smrću, po njegovom mišljenju predstavlja nastavak primene dvostrukih aršina od strane ove kompanije.

Da podsetimo, prošle nedelje je Tviter ”etiketirao” dva Trampova tvita koja su se ticala glasanja putem pošte, a u kojima je Tramp izneo pogrešne informacije, na šta je Tviter reagovao upozorenjem da objava sadrži neistinitost iznesenih tvrdnji. Tramp je odmah odgovorio donošenjem ukaza kojim ograničava zaštitu društvenih mreža od zakonske odgovornosti za objavljen sadržaj, čime je započeo ovaj ”tihi rat”.

Čelnici Trampove kampanje karakterišu ovaj postupak, kao primenu proizvoljnih standarda od strane Tvitera, i smatraju da se tzv. ”liberalne” provere činjenica koriste da bi osporile pojedine političke stavove, te da napori tehnoloških velikana iz Silikonske doline teže ”olakšavanju” izbornog terena za demokrate pred predstojeće izbore.


Lazar Subotić