Kako prenosi New York Times, prebrojavanje glasova u haosu „Super utorka” se privodi kraju i u ovim poslednjim momentima ostaje još jako malo neizvesnosti po pitanju toga kom demokratskom kandidatu su američki građani četrnaest saveznih država podarili svoje poverenje.

U Arkanzasu je Džozef Bajden odneo ubedljivu pobedu sa 40,5% glasova (oko 93 000 glasova), u odnosu na svog najvećeg protivnika Bernija Sandersa koji je ovde uspeo da osvoji nešto preko 22% glasova (50 000 glasova, za kojim blisko zaostaje i Majkl Blumberg sa nešto manje od 17% ukupnih glasova (blizu 39 000 glasova). Elizabet Voren daleko zaostaje za ostalim kandidatima, sa gotovo upola manje glasova u odnosu na Blumberga, 10% (22 000 glasova). Kada se osvrnemo na predviđanja analitičara i američkih medija koja su prethodila prebrojavanju glasanja, Bajdenova ubedljiva pobeda u Arkanzasu nije iznenađujuć ishod s obzirom na tradicionalno opredeljenje njenih glasača više konzervativnim i republikanskim kandidatima.

Kada je reč o saveznoj državi Mejn, situacija je manje jasna, jer je do sada prebrojano svega 71% glasova. Bajden i Sanders su se u borbi za njena 24 delegata pronašli sa vrlo sličnim brojem glasova, gde je malu prednost na kraju preuzeo Bajden sa 33,8% (61 000 glasova) glasova u odnosu na Sandersa sa 32,2% (58 000 glasova). Za njima dosta zaostaju Elizabet Voren koja stoji na oko 16,6% glasova (30 000 glasova) i Blumberg sa nešto više od 12% glasova (22 000 glasova). Mejn je država u kojoj često odlučuju nijanse kada su u pitanju izbori, mada je većina analitičara ovde prethodno davala malu prednost Sandersu. Do sada je raspoređeno ukupno 14 delegata (po 7 Bajdenu i Sandersu), a preostaje da se rasporedi još 10, kada se prebroje i preostali glasovi.

U borbi za 64 delegata u Tenesiju, na osnovu prebrojanih 98% glasova, Bajden je ostvario još jednu ubedljivu pobedu nad svojim protivnicima, uspevši da osvoji čak 41,6% (214 000 glasova) dok Sanders ovde daleko zaostaje za svojim najvećim rivalom sa samo 25% (128 000 glasova). Blumberg je dobio 15,5% (79 000 glasova), a Voren nešto preko 10% (39 000 glasova). Predviđanja za ovu federalnu državu su od početka išle na ruku Bajdenu u odnosu na ostale demokratske kandidate.

Uprkos prilično jasnoj opredeljenosti glasača u ovim saveznim državama, trka je još uvek daleko od svog kraja. Čini se da je odustajanje velikog broja demokratskih kandidata uoči samog „Super utorka” uticalo na konsolidovanje jake opozicije protiv Sandersa. Međutim, mora se skrenuti pažnja da je i bez tog faktora Berni Sanders manje poželjna opcija za mnoge glasače američkog juga koji tradicionalno glasaju za kandidate republikanske partije ili za demokratske kandidate bliže centru i za koje je Sanders previše ekstremna opcija.


Jovana Rmuš