Epidemija virusa korona u SAD-u, koja i dalje traje, stavila je „pod lupu“ mnoge političke aktere u ovoj državi. Liderstvo većine stavljeno je na test i često je dovođeno u pitanje. Međutim, čini se da se kako vreme odmiče jedna guvernerka posebno izdvaja – Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) iz savezne države Mičigen.

Osporavajući način na koji se Trampova administracija bori protiv virusa, guvernerka izabrana 2018. godina postala je jedna od vodećih lica Demokratske stranke. Čak i pre izbijanje pandemije ona se spominjala kao jedna od glavnih kandidatkinja za mesto potpredsednice u predsedničkoj trci Džozefa Bajdena (Joseph Biden), a njena angažovanost u borbi protiv virusa svakako joj je povećala reputaciju unutar svoje stranke.

Međutim, situacija u Mičigen daleko je od idealne. Broj zaraženih od virusa korona prelazi 50.000, dok je broj umrlih nešto veći od 5.000. Nezaposlenost je u aprilu dostigla neverovatnih 22.7%, što znači da je više od milion stanovnika ove savezne države ostalo bez posla, izveštava The Detorit News. Mnogi naglašavaju da kriza ovakvih razmera nije pogodila Mičigen još od vremena Velike Depresije sa početka 20. veka.

Građani su se početkom maja, nezadovljni situacijom prouzrokovanom usled „zatvaranja države“, okupili ispred Kapitola (zgrade zakonodavnog tela u Mičigenu) kako bi stavili do znanja guvernerki da je potrebno da ubrza proces „otvaranja države“ i omogući im da se što pre vrate na poslove. Vitmer nije tada želela da požuruje ovaj proces pozivajući se na preporuke lekara da borba protiv virusa i dalje nije gotova.

Sredinom prošle nedelje Mičigen se ponovo našao u centru pažnje. Naime, državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson (Jocelyn Benson), najavila je da će svim biračima koji izraze želju da svoj glas prilože poštom to biti i omogućeno. Ovakva odluka nije se svidela predsedniku Donaldu Trampu (Donald Trump), koji je ovakav način glasanja okarakterisao kao „prevaru“ i zapretio da će povući sva federalna sredstva koja su bila prosleđena ovoj saveznoj državi za vreme epidemije ukoliko ona nastavi da inicira glasanje putem pošte u okviru predsedničkih izbora. Nije izostao ni odgovor guvernerke. Ona je u intervjuu za CBS izjavila: „Pretnja da će se oduzeti novac od države koja pati ovoliko koliko mi trenutno patimo je zastraćujuća. Smatram da je to nedopustivo.“

Mičigen je, uz Viskonsin i Pensilvaniju, savezna država koja se smatra za jednu od ključnih za ishod novembarskih izbora. Toga su svesni i Grečen Vitmer i Donald Tramp, tako da ne treba da nas iznenadi ukoliko se „bitke“ između njih nastave i u vremenu pred nama.


Vuk Mišković