Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama je juče (14.7.2020. godine) putem videa na Tviteru javno podržao svog bivšeg potpredsednika i jedinog preostalog kandidata demokrata u trci za predsednika – Džozefa Bajdena. Na svom tviter profilu Obama je u obraćanju svojim pratiocima, putem videa rekao: „Biranje Džoa za potpredsednika, bila je jedna od najboljih odluka koje sam ikad doneo“  na šta je dodao da Džo ima sve kvalitete koji su potrebni predsedniku.

Podršku bivšeg predsednika Obame, novinski listovi različito tumače. Prema oceni lista The New York Times, Obama je možda najuticajnija ličnost Demokratske partije, a njegova podrška mogla bi igrati presudnu ulogu u pokretanju i ujedinjenju stranke oko Bajdena, koji se i dalje suočava sa skepticizmom mlađih i „progresivnih“ glasača. Sa druge strane, Reuters piše da bi Obamina popularnost u Demokratskoj partiji mogla ojačati podršku Bajdenu, posebno među demografskim grupama sa kojima se borio tokom nadmetanja za kokuse i primarne izbore. Osim toga, Obamina podrška omogućiće Bajdenu pristup mreži donatora i drugih saveznika. U prilog značaja podrške navodi se anketa CNN-a koja je sprovedena nakon što je Obama napustio funkciju predsednika a koja je pokazala da je više od 70% birača mlađih od 34 godine gledalo na njega blagonaklono.

Obamina podrška, koja je usledila dan nakon Sandersove podrške Bajdenu, nagoveštava novu fazu u opštoj izbornoj kampanji demokrata protiv predsednika Trampa, prenosi Politico. U nameri da umanje značaj podrške, pojedini mediji bliski Republikanskoj stranci pišu o tome da je menadžer Trampove kampanje Bred Parskal (Bred Parscale) tvrdio kako je Barak Obama više od pet godina urgirao kod Bajdena, tražeći od njega da se ne kandiduje za predsednika iz straha da će se osramotiti.

Ipak, ne želeći da ostane dužan, Bajden je u svom izveštaju, upućenom Baraku Obami ukazao na iskušenja kroz koja su zajedno prošli tokom njihove administracije. Na samom kraju izveštaja, Bajden šalje ohrabrujuću poruku, nagoveštavajući da će iz ove krize izaći jači i da će nakon toga, ne samo obnoviti naciju, nego je i transformisati.


Jovan Rađević