Kako ekskluzivno prenosi The New York Times, najviši obaveštajni zvaničnici, zaduženi za bezbednost izbora, su izvestili članove Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa da se Rusija gotovo sigurno meša u izborni proces 2020. godine. Na poverljivom brifingu prošle nedelje – 13. februara, Šelbi Pirson (Shelby Pierson), prva koordinatorka zadužena za otklanjanje izbornih pretnji,  prenela je informacije predstavnicima Demokratske i Republikanske partije da je Rusija već preduzela korake sa prvenstvenim ciljem pomoći Donaldu Trampu oko reizbora za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se ističe težnja da se dovede u pitanje integritet čitavog izbornog procesa i poljulja javno poverenje u izborni sistem. Izveštaj uključuje širi spektar resursa koje ruski operativci, navodno, koriste ili nameravaju da koriste – od hakerskih napada na izbornu infrastrukturu, pa sve do širenja dezinformacije putem društvenih mreža.

   Očekivano, članovi Republikanske partije, uključujući i najvažnijeg predstavnika u ovom Komitetu – Devina Nunjesa, osporili su navedene zaključke, tvrdeći kako je predsednik Tramp tokom svog mandata imao čvrst odnos prema Rusiji i nastojao da ojača bezbednost Evrope. Donald Tramp je, prema izvorima, vrlo oštro i besno reagovao na ovaj brifing, pogotovo što je pogrešno verovao da je jedini informisan predsedavajući Obaveštajnog komiteta – demokrata iz Kalifornije Adam Šif (Adam Schiff). Šif je jedan od najaktivnijih Trampovih kritičara od 2016. godine, kome je predsednik u više navrata upućivao otvorene uvrede i optuživao ga za korupciju, kao i čovek koji je vodio proces impičmenta aktuelnog predsednika (završio se odbacivanjem optužbi u Senatu početkom ovog meseca), te sigurno postoji bojazan kod Trampa da bi se informacije mogle iskoristiti protiv njega u narednim mesecima, kako kampanja bude postajala sve žešća.

U svetlu ovih saznanja, Donald Tramp je prema navodima Washington Post-a imao sukob sa vršiocem dužnosti direktora svih obaveštajnih službi SAD Džozefom Megvajerom (Joseph Maguire), zbog toga što je dopustio da se ove informacije iznesu na brifingu prošlog četvrtka. Da li je brifing uticao ili je tajming potpuno slučajan, ali Megvajer je prekjuče (19. februara) smenjen sa svoje pozicije. Kao novi vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne zajednice imenovan je dosadašnji ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel (Richard Grenell). Grenel, iako gotovo nema nikakvog iskustva u obaveštajnom radu, važi za jednog od najlojalnijih Trampovih saradnika.

Koliko su pouzdane i imaju li osnova ove informacije ostaje nam da vidimo u narednim nedeljama i mesecima, ali ono što je sigurno je da će se u javnosti ponovo aktuelizovati tema ruskog uticaja u Sjedinjenim američkim državama. Podsetimo, period nakon izbora 2016. godine obeležile su indicije, pa i optužbe o ruskoj umešanosti u pobedu Donalda Trampa, što je dovelo do specijalne istrage Roberta Milera (Robert Mueller), u čijem izveštaju  iz 2019. godine se navodi da ne postoje čvrsti dokazi za ovakvo delovanje Rusa. Sam Donald Tramp je u mnogo navrata jasno odbacivao optužbe i govorio o zaveri tzv. „duboke države“ (deep-state) protiv njega.

Igor Mirosavljević