Ministarstvo pravde oslobodilo je optužbi bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, Majkla Flina zbog davanja lažnog iskaza istražiteljima Saveznog istražnog biroa (Federal bureau of Investigation). Majkl Flin je nedugo po imenovanju na funkciju, poveo individulane razgovore sa ruskim ambasadorom u SAD, Sergejem Kisljakom o mogućem ukidanju sankcija Ruskoj Federaciji. Međutim, u razgovoru sa potpredsednikom Pensom, lagao je o pomenutom susretu, što je bio razlog za predsednika Trampa (Donald Trump) da ga smeni sa funkcije savetnika za nacionalnu bezbednost. Nakon davanja lažnog iskaza Saveznom istražnom birou, Flin je priznao krivicu, nakon čega je javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Flina u sklopu istrage o potencijalnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine

Ukratko o Majklu Flinu

Iako dugogodišnji član Demokratske stranke, Majkl Flin je tokom izborne kampanje 2016. godine bio žestoki podržavalac Trampove politike. Flin se povukao iz aktivne vojne službe 2014. godine, uz pritisak tadašnje administracije. Naime, general Flin je smatrao da SAD moraju dodatno da se osiguraju od pretnji islamskog terorizma, te je otvoreno dovodio u pitanje stav administracije predsednika Obame o tome da je Al-kaida gotovo poražena. Flin je nakon toga smenjen sa funkcije šefa Obaveštajne agencije za odbranu, uz razlog da je navedenu funkciju lose obavljao.

Sa druge strane, Flin i Tramp su delili iste stavove po mnogim pitanjima poput, poboljšanja odnosa sa Ruskom Federacijom, borbe protiv Islamse države, pregovora oko iranskog nuklearnog naouražanja i drugih. Delom zbog istog “pogleda na svet”, Tramp ga je imenovao svojim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Zašto je optužnica odbačena?

Kako prenosi BBC, optužnica je odbačena nakon što je tužilaštvo saopštilo da je razgovor između istražitelja i Flina, koji je vođen u januaru 2017. bio „neopravdan“ i da nije vođen na „legitimnoj istražnoj osnovi“. Takođe, istražitelji biroa koji su ispitavali Flina nisu sa sigurnošču mogli da potvrde da je Majkl Flin izneo neistinu. Dodatni pritisak na temelj optužnice, predstavljalo je Flinovo povlačenje krivice, te njegova optužba da su se tužioci ponašali nedolično i da su prikrivali dokaze. Tužilac Džefri Jansen (Jeffrey Jansen), koji je u nadležnost dobio Flinov slučaj, zaključio je da je jedino pravedno da slučaj bude odbačen kao neosnovana.

Odluka tužilaštva ostavila je mnoge Trampove kritičare zapanjenim. Jedan deo je očekivao da će doći do predsedničkog pomilovanja, ali je ovo prevazišlo njihova očekivanja, što navodi na razmišljanje da je postupak prilično ispolitizovan.

Reakcija je bilo na obe strane. Predsednik Tramp je istakao da je ovom presudom dokazana Flinova nevinost, te da je cilj ovog procesa bio samo jedan u nizu pokušaja da ga razreše funkcije predsednika.

Sa druge strane, negativne reakcije su bile brojne. Bivši direktor Saveznog istražnog biroa, Džejms Komi (James Comey), je na svom Tviter nalogu istakao da je Ministarstvo pravde “izgubilo svoj pravac”.

Njegov naslednik Endru Mekkejb (Andrew McCabe), naveo je da je odluka ministarstva čisto politička, te da je namenjena udovoljavanju predsednikovih želja, dok je Džeri Nadler (Jerry Nadler), predsedavajući odbora za pravosuđe Predstavničkog doma i demokratski kongresmen, izjavio da je ovaj potez nečuven.

Vrlo je verovatno da će ovaj potez postati jedna od izbornih tema u narednom periodu, kojim će se kritikovati žestoka politizacija zakonodavne vlasti od strane republikanaca, te da će dodatno polarizovati američku javnost pred prestojeće izbore.


Lazar Subotić