Od kada je u petak objavljena vest da su predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija zaraženi virusom korona, javnost svakodnevno iščekuje nove izveštaje o njihovom zdravstvenom stanju. Iako je oktobar trebalo da bude mesec zahuktavanja Trampove kampanje za reizbor, nove okolnosti unele su dodatnu dozu neizvesnosti samo četiri nedelje pred izbore.

Ipak, Tramp nije spreman da pauzira svoju kampanju. U nedelju se svojim pratiocima obratio na Tviteru, u videu u kome se zahvalio timu lekara u Medicinskom centru „Volter Rid“, ali i ekskluzivno najavio svoju kratku posetu „patriotama“ koji su se okupili ispred Medicinskog centra kako bi mu pružili podršku.

I zaista, u nedelju popodne, ubrzo nakon objavljivanja pomenutog videa, Tramp je iznenadio sve okupljene kratko se provozavši kako bi ih pozdravio. On im je, sa maskom na licu, mahao kroz zatvoren prozor džipa u kome se nalazio sa još dve osobe, koje su na sebi imale maske i vizire.

Iako je Tramp u videu rekao da je ovom prilikom, u „pravoj školi“ mnogo naučio o kovidu, mnogi lekari se sa tim ne bi složili. Njegova kratka vožnja, koju je doktor Filips okarakterisao kao „ludost“ izazvala je burne reakcije javnosti.

U jednom od nekoliko svojih tvitova na ovu temu, doktor Džejms Filips, nadležni lekar u „Volter Rid“ centru, skrenuo je pažnju na činjenicu da postoji veoma velika verovatnoća da se osobe koje su se nalazile u Trampovoj pratnji zaraze. Istakavši da je, s obzirom na činjenicu da je predsednički džip i hermetički zatvoren, „u njemu rizik prenosa virusa korona najviši mogući“, Filips je napisao da je zabrinut zbog službenika Tajne službe, „prisiljenih da učestvuju“.

Kako je naveo u drugom tvitu, oni će morati da provedu 14 dana u karantinu i „Mogu da izgube živote. Zbog političke predstave.“

Pored toga, NBC podseća da je iz Bele kuće rečeno da Melanija Tramp neće napuštati rezidenciju kako bi posetila svog supruga, upravo da se agenti Tajne službe koji bi je do njega odveli ne bi izlagali riziku. To je samo jedan od primera koji je mnoge naveo da dovedu u pitanje kredibilitet informacija koje o zdravstvenom stanju predsednika i prve dame dolaze iz Bele kuće ili Trampove kampanje. Naime, čini se da ovi izvori teže da umanje ozbiljnost situacije kako bi se javnost umirila, ponekad objavljujući i kontradiktorna saopštenja.

Iako je u nedelju objavljeno da se njegovo stanje popravilo i da bi mogao da izađe iz bolnice koliko danas, to nije u potpunosti u skladu sa procenom koju je dao njegov lekar Šon Konli, otkrivši tek naknadno detalje o terapiji koju je predsednik Tramp primio, a koja je uobičajena u ozbiljnijim slučajevima zaraze. „Pokušavao sam da prenesem pozitivan stav koji je imao tim, sam predsednik i tok njegove bolesti. Nisam želeo da dajem bilo kakve informacije koje bi taj tok okrenule u suprotnom smeru. U tom nastojanju ispalo je kao da pokušavamo nešto da sakrijemo, što nije nužno slučaj“, izjavio je doktor Konli.

Iako detalji njegovog trenutnog stanja nisu poznati, jasno je da Tramp uspeva da smogne snage da održava svoju kampanju i komunikaciju sa biračima. Iako se ona trenutno svodi na društvene mreže, gde aktivno poziva birače da glasaju, deluje da je predsednik nestrpljiv da što pre ozdravi i nastavi intenzivniju kampanju kako se odlučujići dan izbora približava.


Ivana Milićević