Do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je manje od 30 dana. Iako se trka privodi kraju, i dalje postoje brojne nepoznanice o tome kako će izgledati mesec pred nama. Sa obzirom na činjenicu da je prošle nedelje aktuelni predsednik SAD i predsednički kandidat Republikanske partije, Donald Tramp (Donald Trump), pozitivno testiran na virus korona, mnoge aktivnosti do dana izbora dovedene su u pitanje.

Svakako da je održavanje preostale dve predsedničke debate nešto što okupira javnost „preko bare“. Pre toga, u sredu nas očekuje prva i jedina debata u kojoj će učestovati potpredsednički kandidati Majk Pens (Mike Pence) ispred republikanaca i Kamala Haris (Kamala Harris) ispred demokrata. Debata će se održati u glavnom gradu savezne države Jute, Solt Ljek Sitiju, uz dodatne mere predostrožnosti u odnosu na prvu predsedničku debatu (jedna od njih je veća udaljenost između učesnika). Uz to, i Majk Pens i Kamala Haris su u petak testirani negativno na virus korona.

Kada je u pitanju druga predsednička debata, koja po planu treba da se održi na Floridi, stvari su još uvek poprilično nejasne. Po tom pitanju oglasila se kampanja Džozefa Bajdena (Joseph Biden). Simon Sanders (Symone Sanders), koja vrši funkciju visoke savetnice u kampanji demokratskog predsedničkog kanididata, potvrdila je da će bivši potpredsednik u administraciji Baraka Obame otputovati na Floridu kako bi bio prisutan na debati. Ona je naglasila da se svi u kampanji raduju debati i dodala je da se nada da će i Donald Tramp biti u mogućnosti da prisustvuje, ali da je na doktorima da to odobre, prenosi Fox. Uz to, navela je da Bajden, koji je bio negativno testiran na virus prošle nedelje i njegovi saradnici poštuju sve mere te se stoga ne brine ni za čije zdravstveno stanje.

Sa druge strane ni Trampova kampanja ni Komisija za predsedničke debate se nisu oglasili povodom potencijalnog predsednikovog učestvovanja na debati koja je zakazana za 15. oktobar. Imajući u vidu činjenicu da je taj datum udaljen svega 13 dana od dana kad je Tramp objavio da je pozitivno testiran na virus korona, čini se da je malo verovatno da će predsednik biti fizički prisutan u Majamiju narednog četvrtka. Međutim, ni ovu mogućnost ne treba odbaciti jer će, sasvim izvesno, medicinski tim predsednika Trampa učiniti sve da ga „oslobodi“ korone i na taj način omogući njegovo učešće na debati.


Vuk Mišković