Prema navodima izveštaja koji je objavio Politiko 11. septembra, trenutni spiker Odeljenja za zdravlje SAD, Majkl Kaputo, težio je izmenama izveštaja o pandemiji virusa korona zbog „podrivanja optimističnih poruka predsednika“ o pandemiji. Kaputo je na ove navode odgovorio rekavši da je pokušavao da zaustavi „skrivene motive duboke države (deep state)“ Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Pomoćnici u komunikaciji Odeljenja za zdravlje i društvene usluge (HHS) zahtevali su pravo da pregledaju i traže promene u nedeljnim naučnim izveštajima CDC o pandemiji. Politiko ukazuje na komunikaciju pomoćnika sa direktorom Robertom Redfildom i drugim višim zvaničnicima CDC putem mejla. Naime, mejlovi pregledani od strane Politika svedoče o „otvorenim žalbama da će izveštaji agencije podriti optimistične poruke predsednika Donalda Trampa o izbijanju virusa korona“.

Viši administrativni zvaničnik navodi da je predvođen Majklom Kaputom, spikerom HHS, tražio je da vidi izveštaje CDC pre nego što oni budu objavljeni, prenosi Si-En-En. Ovaj postupak HHS je obrazložio potrebom da sva komunikacija i javna dokumenta budu odobrena od strane vrha, s obzirom da HHS obuhvata i rad CDC.

Tri osobe upoznate sa komunikacijom HHS i CDC navode da iako su se zvaničnici CDC usprotivili najozbiljnijim promenama, pristali da omoguće pregled izveštaja i u nekim slučajevima napravili kompromis oko formulacija. Federalni zvaničnik za zdravlje rekao je za Si-En-En da su postojali napori da se zaustavi objavljivanje nekih od nedeljnih izveštaja CDC o morbiditetu i mortalitetu, od kojih su neki bili posvećeni najnovijim informacijama o virusu korona.

Federalni zvaničnik izdvojio je Pola Aleksandera iz HHS zbog svog političkog uticaja na sadržaj nedeljnih izveštaja. Govoreći u njegovu odbranu, Kaputo je za Si-En-En rekao da je „Dr Pol Aleksander epidemiolog obrazovan na Oksfordu i metodolog koji se specijalizuje u analizi rada drugih naučnika. Dr Aleksander me savetuje o pitanjima politike prema pandemiji i ohrabrio me je da podelim njegova mišljenja sa drugim naučnicima“.

Kaputo je postao spiker HHS u aprilu, a prethodno je radio kao član tima u Trampovoj kampanji 2015. i 2016, prenosi Gardijan. Reagujući na izveštaj Politika, Kaputo je rekao da je „njihova namera da se postaraju da su dokazi i podaci zasnovani na nauci ti koji vode politiku kroz pandemiju – a ne skriveni motivi duboke države u utrobi CDC“. Takođe je izjavio da su „ponekad u dobrom radu CDC zakopane priče koje izgleda da namerno zavaravaju i podrivaju odgovor predsednika na virus korona onime što neki naučnici obeležavaju kao slabu učenost – a drugi nazivaju politikom prerušenom u nauku“.

Politiko napominje da napori za izmenom izveštaja CDC traju od maja, nakon objave izveštaja više zvaničnice CDC An Šuhat o širenju virusa u SAD. Zvaničnici HHS doživeli su izveštaj kao implikaciju da je Trampova administracija spora u odgovoru na izbijanje virusa. Usledila je reakcija na izveštaj CDC o izbijanju virusa među mlađom populacijom u avgustu, viđen kao namerni pokušaj da se podrije predsednikov napor da se deca vrate u škole.

U subotu je Kejt Bedingfild, zamenica menadžera kampanje Džozefa Bajdena, datu vest okarakterisala kao „dodatan dokaz da je Trampova administracija sistematski stavljala političku optiku ispred bezbednosti američkog naroda“.


Mina Radončić