Senat glasao o ograničavanju Trampove moći pokretanja vojne akcije protiv Irana

Rezolucija koja je u četvrtak usvojena u Senatu SAD, a čiji je autor senator Tim Kejn, ograničila je moć predsednika Donalda Trampa time što predviđa da predsednik mora dobiti odobrenje Kongresa pre pokretanja vojne akcije protiv Irana. Dan pre glasanja, Tramp je putem Twittera rekao kako je od velikog značaja da Senat ne usvoji ovu rezoluciju, zarad bezbednost SAD.

Smatra se da je ovakva odluka doneta zbog zaoštravanja odnosa Irana i SAD proteklih meseci, uzrokovano ubistvom generala Sulejmanija. Osam Republikanaca, koji inače imaju većinu u Senatu, pridružilo se Demokratama i podržalo rezoluciju, tako da je za usvajanje rezolucije glasalo 55 senatora, dok je 45 bilo protiv.

Kejn je isticao kako se ovakva odluka ne tiče lično Trampa, ni same funkcije predsednika, već predstavlja potvrdu ovlašćenja Kongresa da objavljuje rat, navodeći da i Tramp i drugi predsednici ,,moraju uvek imati mogućnost da odbrane Sjedinjenje Američke Države od direktnog napada, ali da se njihovo ovlašćenje tu zaustavlja. Pokretanje rata zahteva raspravu i glasanje u Kongresu.“

Posle glasanja u Senatu, o sudbini rezolucije će se odlučivati u Predstavničkom domu Kongresa u kom Demokrate imaju većinu. Lider većine u donjem domu, Steni Hojer, rekao je da se članovi donjeg doma o rezoluciji mogu izjasniti do kraja februara. Ukoliko rezolucija bude uvojena i u Predstavničkom domu, može se očekivati da Tramp na nju uloži veto, nakon čega je neophodna podrška dve trećine članova i Senata i Predstavničkog doma kako bi rezolucija stupila na snagu.

Ovaj događaj je signalizirao i da u Republikanskoj partiji nisu svi akteri nužno na „Trampovoj liniji”, što svakako može predstavljati dobar znak i za demokrate uoči predstojećih izbora. Demokrate su već pokušale da prodube razlike među republikancima u Senatu prilikom impičmenta. Tada je izvršen pritisak one umerenije republikanske senatore koji će u novembru ove godine ići na izbore, te koji moraju da vode više računa o tome šta će reći njihovo biračko telo. Ipak, ishod je bio neuspešan po demokrate, jer su svi republikanci, osim Mita Romnija, na kraju glasali za odbacivanje optužbi protiv Donalda Trampa. Ovaj put su demokrate uspele u svojoj nameri.

Za očekivati je da će ovakvih inicijativa biti još tokom ove izborne godine, jer mogu biti profitabilne i za izbornu kampanju demokrata, ali će ih, nesumnjivo, i Tramp koristiti u svojoj kampanji kao primere „sabotiranja“ izvršne vlasti od strane legislative.


Ivana Janković