Zvaničnici Bele kuće izrazili su juče (24.3.2020. godine) zabrinutost zbog izbijanja virusa korona u Njujorku, savetujući ljude koji su boravili u Njujorku u prethodnom periodu da se smeste u četrnaestodnevni karantin. Zvaničnici su upozorili da bi virus mogao dostići svoj vrhunac u gradskom području Njujorka mnogo ranije nego što se očekivalo, čime su taj region označili kao ’vruću zonu’ sa stopom rasta obolelih koja je za 6-8 puta veća nego u drugim delovima te države.

Kako prenosi list New York Times, trenutno se u okviru Bele kuće pregovara o karantinu za saveznu državu Njujork. Guverner Njujorka Endrju Kvomo (Andrew Cuomo) izneo je mračnu prognozu rekavši da će nagli rast obolelih u ovoj državi preplaviti bolnice sa čak 140 000 obolelih u narednih nekoliko sedmica. Od 140 000 bolničkih kreveta koji su potrebni Njujorku, na raspolaganju je svega 53 000, dok će lekarima biti potrebno 30 000 respiratora, a na raspolaganju stoji svega 5000 istih.Takođe, rekao je da se u Njujorku novi slučajevi dupliraju na svaka tri dana, čime bi zaraza mogla dostići svoj vrhunac sredinom aprila.

Škole su u Njujorku zatvorene već više od nedelju dana, podzemna železnica i autobusi u gradu voze sa smanjenim kapacitetom, dok su ulice mahom prazne. Kako se broj slučajeva u gradu približio cifri od 16 000, policija je pojačala patrole, kako bi ohrabrila ljude da ostanu unutra i pridržavaju se odgovarajućeg „društvenog distanciranja“, koje zdravstveni stručnjaci preporučuju kako bi zaustavili širenje virusa. Do sada je u Njujorku umrlo 192 ljudi. U cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze, razmatra se puštanje oko 300 zatvorenika na ostrvu Rikers koji su zatvoreni zbog prekršaja i drugih nenasilnih dela.

Predsednik Tramp je, ipak, za Foks njuz (Fokx News) izrazio očekvianje da će zemlja biti poptuno oslobođena od preventivnih mera već od Uskrsa, što je za manje od 20 dana. Vodeći lekari su izrazili skepsu prema ovakvom scenariju, ali je Tramp rekao da on smatra da će takve mere biti moguće. Ovakve najave potpuno odudaraju od pesimističkih prognoza širenja virusa u državi Njujork i spekulacija da ovaj grad može biti novi Vuhan. Imajući u vidu da je ova godina izborna, za očekivati je da će Donald Tramp pri donošenju odluke o bužini trajanja mera posebno uzeti u obzir i uticaj ovakvih mera na ekonomiju (inače, ključnu tačku njegove kampanje), a ne samo želju da minimizira ljudske žrtve od virusa korona.