Intervju sa bivšim ambasadorom u Srbiji i Crnoj Gori, Majklom Poltom – Potrebna je artikulacija vizije liderstva SAD u svetu

“Naša briga za budućnost regiona i njegov boljitak ne može biti veća od brige naroda i vlada balkanskih zemalja, to je pre svega vaša odgovornost.”

Majkl Polt je bio Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori od 2004. do 2007. godine, i u Estoniji  od 2009. do 2012. Za 35 godina diplomatskog iskustva služio je na brojnim funkcijama u Stejt Departmentu. Bio je vršilac dužnosti Asistenta Državog sekretara za pravna pitanja u administracijama Kolina Pauela i Hilari Klinton.  Takođe, bio je i zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Berlinu,  i optravnik poslova u Bernu. U toku svoje karijere je službovao i u diplomatskim misijama SAD u Panami, Meksiko Sitiju, Bonu i Kopenhagenu. Veliki je poznavalac transatlantskih odnosa i još uvek sa pažnjom prati dešavanja na Zapadnom Balkanu. Sa Ambasadorom Poltom smo razgovarali u Vašingtonu gde radi kao Viši direktor Mekejnovog instituta za međunarodno liderstvo.

  • Ambasadore, koliku ulogu imaju teme spoljne politike i nacionalne bezbednosti u ovogodišnjoj kampanji za Predsednika SAD i kako se ova kampanja razlikuje od predhodnih kampanja po tom pitanju?

Ambasador Polt: Spoljna politika, zajedno sa nacionalnom bezbednošću i međunarodnom trgovinom  igra veoma važnu ulogu u kampanji za predsedničke izbore. Sa druge strane, tradicija je da se  predsednička kampanja pre  fokusira na unutrašnja,  nego  na međunarodna pitanja. Nažalost, ove godine, neki od kandidata se zalažu za Ameriku koja je više orijentisana na sebe, nego na međunarodni angažman, posebno kada govore o pitanjima trgovine i diplomatije.

  • Kandidati se razlikuju u svojim pogledima na spoljnopolitičke izazove. Koje su osnovne razlike između kandidata i mogu li se njihova rešenja pretočiti u jasnu spoljnu politiku?

Ambasador Polt: Razlike između kandidata variraju od potpune izolacije SAD i smanjenja uplitanja u međunarodne konflikte, do nekih koji predlažu potpuno drakonske vojne intervencije. Pravi pristup SAD spoljnoj politici, zahteva odgovorno liderstvo kojeg se moja zemlja uglavnom pridržavala. Uprkos povremenim greškama i neuspesima, snažno liderstvo SAD u međunarodnoj areni je imalo pozitivan uticaj na svetski poredak nakon Drugog svetskog rata.

  • Možemo li da očekujemo veće učešće SAD u borbi protiv ISIS-a nakon predsedničlih izbora? Stavovi kandidata se razlikuju po ovom pitanju. Kakav bi trebalo da bude odgovor SAD nakon predsedničkih izbora?

Ambasador Polt: Borba protiv globalnog terorizma na svim fronovima, kako od strane SAD, ali i odgovornog dela međunarodne zajednice mora biti intenzivna i nemilosrdna. I u ovom slučaju, SAD imaju posebnu lidersku ulogu i ja bih preporučio sledećem Predsedniku da tu ulogu preuzme još odlučnije.

  • Svedoci smo da bar dva kandidata govore o potrebi za promenom uloge sad u NATO. Kako vi to vidite, i kakvi bi bili efekti takve odluke? Da li to znači da je i javno mnjenje više naklonjeno “izolacionizmu”? Kako ovo može uticati na odnose sa tradicionalnim saveznicima u Evropi?

Ambasador Polt: NATO za SAD predstavlja najefektnije vojno i vrednosno savezništvo u istoriji. Savezništvo je služilo svim njegovim članovima, kao i svetskom miru izuzetno dobro i nastaviće to da radi i u budućnosti, jer svi članovi tome doprinose svojim resursima. Svaki predlog o smanjenju uloge SAD u NATO je bespredmetan i nerealan.

  • Migrantska kriza je jedno od ključnih pitanja u kampanji kada se govori o nacionalnoj bezbednosti. Da li očekujete da to bude jedno od pitanja i na opštim izborima u novembru?

Ambasador Polt: Glavni razlog migrantskih tokova u svetu  su: politički nemiri, fizičke pretnje i potpuni gubitak nade u bolju budućnost. Očekujem da će uspešan kandidat na predsedničkim izborima podržati “saosećajnu” izbegličku politiku Vlade SAD, dok istovremeno brine o bezbednosnim interesima američkih građana.

  • Pitanja nacionalne bezbednosti igraju važnu ulogu u kampanji, posebno imigraciona politika. Da li očekujete da stavovi kandidata po pitanju imigracije mogu uticati na odnose sa južnim susedom?

Ambasador Polt: Naravno, naši susedi, kako na jugu, tako i na severu, pažljivo osluškuju poruke u kampanji, posebno u onim oblastima gde bi moglo da dođe do promene politike. Što se tiče južne granice koju delimo sa našim susedima i prijateljima, Meksikom, odgovorna pozicija koja je u najboljem interesu SAD je da naše granice moraju biti sigurne I zaštićene. Prelazak granice mora biti dobro regulisan i kontrolisan, ali ne izgradnjom zidova, već izgradnjom još bolji dobrosusedskih odnosa.

  • Bili ste Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori i imate znatno iskustvo rada na Balkanu. S obzirom da je ciljna grupa našeg portal Zapadni Balkan, možete li da nam kažete da li očekujete promenu politike prema našem regionu nakon predsedničkih izbora? Da li je dobro ili loše što Balkan više nie na radaru spoljne politike SAD i šta to govori o situaciji u regionu?

Ambasador Polt: Podržavam mnogo snažnije prisustvo SAD u Evropi, uključujući I Zapadni Balkan. Naša “Inicijativa podrške Evropi” (European Reassurance Initiative), bi trebalo da se proširi i na Balkan u narednoj administraciji. Tokom mog mandata kao Ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori, davali smo jasnu podršku procesima razvoja i bolje budućnosti čitavog regiona. Naši evropski saveznici su potpuno preuzeli  odgovornost za Balkan u prethnodnom periodu. Ipak,  budućnost Balkana je i dalje nerazjašnjena i nejasna. Na SAD I evropskim partnerima je da pomognu nastavak procesa evroatlantskih integracija. Naravno, naša briga za budućnost regiona i njegov boljitak ne može biti veća od naroda i vlada balkanskih zemalja, to je pre svega vaša odgovornost.

  • Koji će biti glavni izazovi nove administracije u oblasti spoljne politike?

Ambasador Polt: Reuspostavljanje aktivnog prisustva SAD u svetskim pitanjima, od Evrope, preko Bliskog istoka, od zapadne hemisphere do Afrike i Azije. Svet more biti uveren da SAD nameravaju da budu lider u planiranju i uspostavljanju globalne strategije za demokratiju, slobodno i otvoreno tržište i međunarodnu vladavinu prava.

  • Šta će biti 5 ključnih izazova sledećeg Predsednika/ce u međunarodnoj arena?

Ambasador Polt: 1) Artikulisanje vizije liderstva SAD u svetu; 2) Potpuno isplanirana i sveobuhvatna međunarodna diplomatska i vojna strategija; 3) Borba protiv ISIS-a i rešavanje konflikta u Iraku I Siriji; 4) Kompletiranje i podrška ratifikaciji TPP I TTIP sporazuma; 5) Stvaranje sveobuhvatne, snažne bezbednosne strategije za Evropu i Aziju.