U jeku ekonomske i zdravstvene krize, Berni Sanders i Pramila Džajapal u petak su predložili usvajanje zakonodavnog akta kojim bi se zdravstvena zaštita garantovala svim Amerikancima u toku trajanja pandemije virusa korona. Predlog donošenja verzije Medikera (Medicare) za hitne okolnosti bio bi odgovor na rastući broj nezaposlenih i skupe troškove lečenja od virusa u bolnicama.

Donald Tramp je nedavno najavio da će troškovi lečenja neosiguranih pacijenata od virusa biti pokriveni. Isto tako, Kongres je sredinom marta usvojio akt kojim je testiranje osoba na virus korona postalo besplatno, dok su se i druge demokrate poput Elizabet Voren zalagale da i nega protiv virusa bude besplatna. Primera radi, Ruben Gaijego je u Predstavničkom domu predstavio predlog prema kome bi Medikejd (Medicaid) pokrivao ove troškove.

Međutim, ovim programom išlo bi se korak dalje, uprkos nedovoljnom političkom konsenzusu o širim merama zaštite u odnosu na testiranje na COVID-19. Kako prenosi Hafington post, sistem bi garantovao da Mediker pokrije troškove lečenja koje bi inače osigurani građani plaćali iz vlastitih džepova, kao i sve troškove nege za stanovnike bez osiguranja. Za neosigurane građane, to bi značilo da bi se aktom pokrile „sve usluge koje su medicinski neophodne ili prikladne“ imajući na umu zdravlje pacijenta, dobijanje dijagnoze, ili proces rehabilitacije. Ovom merom bi građani bili pokriveni dok vakcina ne bude odobrena i raspodeljena od strane Administracije za hranu i lekove.

„Naš urušeni sistem zdravstvene zaštite ne uspeva da zaštiti milione Amerikanaca od pandemije virusa korona“, naglasila je Pramila Džajapal, koja je članica Predstavničkog doma izabrana u 7. kongresnom distriktu države Vašington.

„Tokom ove krize bez presedana, niko u Americi ne bi trebalo da odlaže traženje medicinske pomoći zbog njenog troška. Ako nas je pandemija ičemu naučila, to je da smo onoliko sigurni koliko oni najmanje osigurani među nama“, rekao je senator Sanders. „Moramo da radimo zajedno kako bismo osigurali da bilo ko ko je bolestan u Americi – bez obzira na njegove prihode ili imigracioni status – može da potraži medicinsku negu koja im je potrebna tokom ove nacionalne vanredne situacije“.

Sanders i Džajapal su prilikom najave predloga ukazali na to da 85 miliona Amerikanaca ni inače nije adekvatno  osigurana, dok će se sa druge strane, prema procenama, 35 miliona građana suočiti sa gubitkom zdravstvenog osiguranja inače obezbeđenog od strane poslodavca u predstojećim nedeljama i mesecima. „Ideja da na zdravstvo u Americi gledamo kao na korist zaposlenih potpuno je apsurdna“, rekao je Sanders.


Mina Radončić